Donald Trump dă asigurări că ”ura” nu are ce căuta în Statele Unite după două atacuri armate sângeroase soldate cu 29 de morţi care au relansat critici împotriva tonului incendiar al preşedintelui, acuzat de criticii săi că alimentează tensiuni în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bărbat alb, în vârstă de 21 de ani, a deschis focul sâmbătă dimineaţa în El Paso, un oraş cu populaţie majoritar hispanică, şi a ucis 20 de persoane - inclusiv şase mexicani - într-un centru comercial aglomerat.

Plasat în arest preventiv, el a fost inculpat duminică şi riscă pedeapsa cu moartea, a anunţat poliţia locală.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, alt bărbat alb, în vârstă de 24 de ani, a omorât prin împuşcare nouă persoane - între care şi sora sa -, într-un cartier animat de la Dayton, în Ohio (nord-est).

”Nu există loc pentru ură în ţara noastră”, a reacţionat preşedintele american duminică, în prima sa apariţie televizată după drame, care au semănat consternarea în ţară.

”Trebuie ca asta să înceteze. Durează de ani de zile”, a continuat el, referindu-se la atacuri armate în masă care însângerează cu regularitate Statele Unite.

De la începutul anului, peste 250 de atacuri armate s-au soldat cu cel puţin patru victime - morţi sau răniţi la un loc -, potrivit bilanţului organizaţiei Gun Archives Violence.

”Poate că putem să facem mai mult” în lupta împotriva acestei epidemii, a recunoscut şeful statului, după care a adăugat că cele două drame ţin ”de o problemă de boală mentală”.

Acest argument este folosit cu regularitate de către republicani pentru a contracara cererile celor care vor o mai bună reglementare a pieţei armelor de foc.

PISTA RASISTĂ

Poliţia examinează pista rasismului în măcelul din El Paso, al cărui autor este suspectat că a redactat un manifest antihispanic înainte să treacă la fapte.

Cazul este tratat ca un caz de ”terorism intern”, a anunţat justiţia federală.

Majoritatea victimelor sale, care nu au fost identificate încă, au fost ucise în interiorul unui supermarket Walmart, iar unele în parcare, a precizat şeful poliţiei locale Robert Gomez.

După această baie de sânge, Donald Trump a fost acuzat de către adversarii săi democraţi că alimentează ascensiunea intoleranţei prin frecventele sale declaraţii inflamante.

”Domnule preşedinte, opriţi-vă retorica rasistă, plină de ură şi împotriva imigranţilor”, a scris pe Twitter Bernie Sanders, unul dintre favoriţii în alegerile primare democrate. ”Limbajul dumneavoastră creează o atmosferă care încurajează extremiştii violenţi”, a adăugat el.

Donald Trump "încurajează nu doar retorica rasistă, dar şi violenţa care urmează”, a subliniat alt candidat la învestitura democrată în alegerile prezidenţiale din 2020, Beto O'Rourke - originar din El Paso.

Fiica preşedintelui, Ivanka Trump, a încercat să liniştească situaţia. ”Supremaţia albilor, la fel ca orice altă formă de terorism, este un flagel care trebuie distrus”, a scris ea pe Twitter.

TREIZECI DE SECUNDE

În Ohio, bilanţul atacului armat ar fi putut să fie şi mai mare.

Poliţişti care patrulează în cartier l-au împuşcat pe Connor Betts la 30 de secunde după primele focuri.

”Dacă ei nu ar fi fost acolo (...), am fi putut să avem sute de morţi şi de răniţi”, a declarat Nan Whaley, primarul oraşului.

Tânărul, înarmat cu o puşcă cu foc rapid şi o vestă antiglonţ, a avut însă timp să omoare nouă oameni şi să renească alţi 27.

Anthony Reynolds ieşea dintr-un club de noapte împreună cu un văr în acel moment. ”Când am văzut corpurile începând să cadă, am înţeles că era grav”, a declarat el la MSNBC. ”Am strigat la oameni «fugiţi, e unul care trage»”, a adăugat el.

Între victime se află şase afroamericani şi trei albi cu vârste cuprinse între 22 şi 57 de ani, inclusiv sora atacatorului, una dintre primele victime care au căzut sub gloanţele atacatorului, a precizat poliţia.

El a sosit la faţa locului în acelaşi vehicul cu ea, împreună cu o cunoştinţă care a fost interogată de către anchetatori.

Şeful poliţiei locale, Richard Biehl, a refuzat să speculeze pe tema motivaţiilor tânărului. ”Nu avem suficiente informaţii, în acest stadiu, să răspundem la întrebarea pe care o pune toată lumea: de ce?”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.