NATO a acuzat vineri Rusia de sfârşitul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) - care a dezarmat nuclear Europa şi pe care l-a încheiat cu Statele Unite în 1987 - şi a dat asigurări că va răspunde în ”mod măsurat şi responsabil” ameninţării noilor rachete ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia poartă întreaga responsabilitate a dispariţiei tratatului”, a denunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

”NATO va răspunde într-un mod măsurat riscurilor importante pe care le reprezintă racheta rusă (Novator de tip) 9M729 la adresa aliaţilor”, subliniază blocul militar occidental.

Aceste rachete sunt ”mobile, dificil de detectat şi pot atinge toate oraşele europene în câteva minute”, a explicat în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

”Noi am adoptat un ansamblu de măsuri echilibrat, coordonat şi defensiv pentru a face astfel încât postura disuasiunii şi apărării NATO să rămână credibilă şi eficientă”, subliniază Alianţa în comunicat.

”NATO continuă să aspire la o relaţie constructivă cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”, au dat asigurări vineri aliaţii, pledând în favoarea unui ”sistem internaţional eficient de control al armamentului, dezarmării şi neproliferării” nucleare.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape tuturor rachetelor nucleare cu rază intermediară din Europa - un pic peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.