Guvernatorul provinciei Fukushima, Masao Uchibori, a anunţat că prefectura sa va accepta decizia Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. (Tepco), de a dezafecta complexul nuclear Fukushima 2, situat în apropierea centralei nr. 1, centrală ce a fost incapacitată în martie 2011, când a avut loc un cutremur urmat de un tsunami, scrie publicaţia The Japan Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o întrevedere cu Tomoaki Kobayakawa, preşedintele Tepco, guvernatorul a acceptat, de asemenea, şi planul acestuia privind construcţia la faţa locului şi a unui spaţiu de stocare destinat combustibilului nuclear epuizat.

Această decizie se referă la faptul că toate cele 10 reactoare aflate în prefectura nord-estică, inclusiv cele şase de la complexul Fukushima nr. 1 (situat la 12 kilometri de centrala nr. 2) vor fi incapacitate, deşi procesul de dezafectare va dura zeci de ani.

Decizia Tepco de a dezafecta complexul nuclear nr. 2, proces ale cărui costuri sunt estimate în jurul cifrei de 280 de miliarde de yeni (2,6 miliarde dolari), a fost anterior aprobată în cadrul şedinţei consiliului de administraţie ţinut miercuri. Deşi trei dintre reactoarele complexului nr. 1 au fost afectate, dezastrul provocat de cutremurul şi tsunamiul de atunci nu au provocat avarii structurale semnificative la complexul nr. 2.

”Sunt recunoscător pentru faptul că am căpătat un anume grad de înţelegere. Vom continua procesul de dezafectare cu un simţ al responsabilităţii reînnoit”, a afirmat Kobayakawa în timpul întâlnirii cu guvernatorul.

Uchibori şi Kobayakawa au discutat planul Tepco în urmă cu o săptămână, guvernatorul declarând că, deşi consideră binevenită măsura dezafectării reactoarelor, este nevoie să se consulte cu oraşele ce găzduiesc complexul cu privire la spaţiul de stocare.

Tepco nu a ales încă un spaţiu final pentru combustibilul epuizat de la complexul nr. 2, stârnind îngrijorări la nivelul locuitorilor din zonă cu privire la faptul că deşeurile ar putea rămâne depozitate la faţa locului pe termen lung.

”Ideea de bază este aceea că vom transporta combustibilul nuclear în afara prefecturii. Depozitarea temporară este, pentru moment, inevitabilă”, a spus Uchibori.

Acesta a declarat ulterior reporterilor că Tepco l-a asigurat că spaţiul de depozitare nu va fi permanent.

Fukushima 2 are în acest moment în jur de 10.000 de componente de combustibil epuizat aflate în bazine de răcire.

Dezafectarea centralei nr. 2 înseamnă de asemenea că, într-un final, guvernul central va înceta să aloce subvenţiile anuale de 1 miliard de yeni fiecăruia din oraşele Naraha şi Tomioka, oraşe ce găzduiesc spaţiile de depozitare momentan.

Veniturile legate de centrala nucleară, de la impozite pe proprietate şi altele asemenea, au reprezentat 25% din venitul total al oraşului Naraha şi 40% din venitul oraşului Tomioka.

Uchibori a spus că va solicita guvernului să ia în considerare ”situaţia financiară a celor două oraşe din perspectiva circumstanţelor speciale legate de dezafectare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.