Iranul a arestat un european acuzat de faptul că a escrocat cu un miliard de dolari un investitor, în urma Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care a permis o ridicare a sancţiunilor economice impuse ţării, scrie presa oficială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poliţia a reuşit să descopere un caz de fraudă şi să aresteze un cetăţean european care a escrocat aproape 125 de miliarde de riali” din 2015, pretinzând că investea în sectorul agricol, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, Ahmad Nourian.

În prezent, 120 de miliarde de riali iranieni valorează un miliard de dolari (aproape 900 de milioane de euro), potrivit ratei de schimb informale la Teheran.

Bărbatul arestat a fost suspectat după ce autorităţile au descoperit documente falsificate, a precizat purtătorul de cuvânt, citat de site-ul televiziunii de stat.

Cetăţeanul european a fost identificat ca fiind un măcelar ce nu deţinea capital şi care avea legături cu un ”escroc internaţional căutat de Interpol”, potrivit lui Ahmad Nourian.

El a fost arestat în oraşul Birjand, capitala provinciei Khorasanul de Sud (est), şi avea un complice european, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Cei doi bărbaţi s-au prezentat drept investitori, în urma acordului nuclear (JCPoA) din 2015, care a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul unui control internaţional sporit asupra programului nuclear iranian şi angajamentului Republicii islamice de a nu se dota cu arma atomică.

”Ancheta a anunţat că, după JCPoA, doi cetăţeni europeni s-au prezentat la Ambasada Iranului” într-o ţară de la Golful Persic, a declarat şeful Poliţiei din Korasanul du Sud, Majid Shoja.

Ei au fost prezentanţi autorităţilor provinciei şi ”au încurajat un investitor local să investească”, a adăugat el, citat de Irna.

Potrivit lui Majid Shoja, acest partener iranian a angajat cheltuieli importante.

”În afară de cazare, îngrijiri de sănătate, bilete la clasa business şi punerea la dispoziţie a unui birou cu instalaţiile cele mai moderne, (partenerul iranian) a depus aproape 120 de miliarde de riali în conturile celor doi europeni”, a declarat el.

Acest partener a depus apoiplângere, iar unul dintre europeni, care se afla în Iran, a fost arestat, a precizat şeful poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.