Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM discută, astăzi, cererea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal, cel care a instrumentat dispariţia Alexandrei Măceşanu şi care acum este cercetat disciplinar pentru gravă neglijenţă. Procurorul este acuzat că nu a permis pătrunderea poliţiştilor în locuinţa suspectului înainte de ora 6.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi a şedinţei din 1 august dosarul în care Inspecţia Judiciară cere suspendarea procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, în temeiul art. 52 alin. 1 din Legea 317/2004.

Potrivit acestui articol, pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei. 

Procurorul de la Caracal care a instrumentat dispariţia Alexandrei Măceşanu este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară, care-l acuză de gravă neglijenţă. Procurorul este acuzat că nu a permis pătrunderea poliţiştilor în locuinţa suspectului înainte de ora 6.00. De asemenea, Inspecţia Judiciară cere suspendarea din funcţie a procurorului până la finalizarea anchetei.

”Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, a transmis, miercuri, Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, ”nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”.

”Cercetarea disciplinară este o etapă obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei persoanelor vizate. Procedura disciplinară se derulează cu respectarea garanţiilor procesuale şi procedurale prevăzute de Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare”, se mai arată în comunicat.

Inspecţia Judiciară precizează că inspectorii Direcţiei de inspecţie pentru procurori au înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.