Israelul a aprobat construirea a 700 de locuinţe pentru palestinieni şi a 6.000 de locuinţe pentru colonişti israelieni, într-o parte a Cisiordaniei ocupate şi aflate sub controlul său, a anunţat miercuri un oficial israelian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a confirmat această autorizaţie, acordată marţi de către Cabinetul de securitate, înaintea unei vizite anunţate a ginerelui preşedintelui american Donald Trump, unul dintre consilierii săi speciali, Jared Kushner.

”Cabinetul (de securitate) a aprobat în unanimitate (construirea a) 700 de locuinţe pentru palestinieni şi a 6.000 pentru israelieni în zona C”, a declarat acest oficial, care nu a precizat dacă este vorba despre construcţii noi sau dacă unele dintre aceste locuinţe sunt autorizate retroactiv.

Zona C, unde se află coloniile în Cisiordania, se află sub control israelian atât în domeniul securităţii, cât şi civil.

Israelul acordă arareori permise de construcţie palestinienilor în această zonă - care reprezintă peste 60% din teritoriul Cisiordaniei, un teritoriu palestinian ocupat şi care, în mod teoretic, ar face parte dintr-un stat la care aspiră palestinienii, Palstina, în cadrul soluţiei cu două state.

În schimb, Israelul demolează cu regularitate, în Cisiordania ocupată, clădiri palestiniene pe care le consideră ilegale.

Această autorizare - în pofida faptului că este restrânsă şi dezechilibrată din punctul de vedere al proporţiei construcţiilor aprobate în colonii - i-ar putea permite premierului israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu să spună că face eforturi în vederea unei iniţiative diplomatice americane.

Detalii cu privire la vizita aşteptată săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu a lui Jared Kushner nusunt cunoscute încă.

În mai, el a declarat că planul său de pace în conflictul israeliano-palestinian nu va menţiona soluţia cu două state, deoarece, în opinia sa, ”asta înseamnă un lucru pentru israelieni şi alt lucru pentru palestinieni”.

Palestinienii acuză administraţia Trump de părtinire în favoarea Israelului şi boicotează iniţiativa americană, refuzând Statelor Unite un rol de mediator al păcii în conflictul israeliano-palestinian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.