Cambridge Analytica, compania de analiză a datelor implicată într-un scandal cu Facebook, a lucrat pentru campania pro-Brexit Leave.EU şi pentru UKIP înaintea referendumului din 2016, conform unui oficial al companiei, informează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia a fost dezvăluită în emailuri interne între Cambridge Analytica şi grupările politice şi a fost transmisă parlamentului britanic marţi. Atât Leave.EU cât şi UKIP au negat că au colaborat cu Cambridge Analytica.

Brittany Kaiser, fosta şefă pentru dezvoltarea afacerilor de la firmă, a declarat că Leave.EU a folosit baze de date create de Cambridge Analytica pentru a ajunge la votanţi cu mesaje politice. Compania s-a aflat în mijlocul unui scandal global privind folosirea ilegală a datelor personale a milioane de utilizatori Facebook fără aprobarea lor şi felul în care datele au fost folosite pentru reclame politice.

„Am motive serioase să cred că bazele de date procesate de Cambridge Analytica au fost folosite ulterior de către campania Leave.EU fără asistenţă din partea Cambridge Analytica”, a afirmat Kaiser.

„Este clar că au fost oferite servicii de către Cambridge Analytica pentru Leave.EU şi UKIP, chiar dacă nu a fost semnat un contract”, a precizat ea, adăugând că există mai multe documente interne care confirmă relaţia dintre fostul ei angajator şi grupările politice britanice.

Kaiser i-a scris lui Damian Collins, şeful Comitetului pentru cultură, media, sport şi mediul digital din Parlamentul britanic, pentru a-l informa de acest lucru.

„Analizarea datelor votanţilor a fost făcută la un nivel mult mai sofisticat la acest referendum decât până acum. Este o mare îngrijorare, ar trebui să introducem legislaţie de urgenţă pentru a aduce transparenţă în campaniile politice”, a afirmat Collins.

Leave.EU şi UKIP au negat în repetate rânduri că au plătit Cambridge Analytica pentru a le oferi informaţii înainte de referendumul din 2016, în ciuda declaraţiilor lui Arron Banks, co-fondatorul Leave.Eu, care a afirmat că gruparea sa a angajat firma. Ulterior, el a precizat că nu a fost semnat un contract.

„Când am spus că am angajat Cambridge Analytica, poate aş fi putut găsi o modalitate mai bună de a spune acest lucru. I-am angajat noi? Cu siguranţă nu, nu i-am plătit şi nici un am semnat un contract”, a afirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.