Susţinătorii embargoului armamentului vizând Arabia Saudită nu au reuşit să obţină două treimi din voturi în Senatul Statelor Unite, pentru a anula vetoul preşedintelui Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatul american nu a răsturnat, luni, vetoul prin Trump s-a opus rezoluţiilor adoptate săptămâna trecută de Congres şi care interziceau vânzarea unui anumit tip de armament Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Susţinătorii acestor rezoluţii nu au reuşit să obţină două treimi din voturile în Senat - majoritar republican - necesare în vederea anulării vetoului preşedintelui.

Administraţia Trump a anunţat în mai că preconizează să livreze armament în valoare de peste opt miliarde de dolari Arabiei Saudite şi EAU, fără să solicite acordul Congresului în acest sens. Trump invoca o situaţie de urgenţă din cauza tensiunilor cu Iranul.

Camera Reprezentanţilor - majoritar democrată - a adoptat săptămâna trecută trei rezoluţii adoptate anterior de Senat, care prevedeau suspendarea vânzării unor rachete.

Numeroşi congresmeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea lui Donald Trump faţă de Arabia Saudită. Ei doresc ca şeful statului să fie mai ferm cu Riadul, reproşând regatului wahhabit încălcări ale drepturilor omului, responsabilitatea în criza umanitară din Yemen şi asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Locatarul Casei Albe promovează relaţii strânse cu Riadul, din cauza rolului acestuia împotriva Teheranului în Orientul Mijlociu, şi contracte de înarmare pe care Trump le consideră importante pentru economia americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.