Donald Trump l-a acuzat luni pe reverendul Al Sharpton, un reprezentant al mişcării de apărarea a drepturilor afroamericanilor, că este un ”escroc” care ”detestă albii şi poliţiştii!”, expunându-se unor noi acuzaţii de rasism, în urma unor atacuri, în weekend, la adresa unui ales de culoare din oraşul Baltimore, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Al este un escroc, un agitator”, a denunţat Trump, comentând un tweet al lui Al Sharpton, care-şi anunţa intenţia de a se duce la Baltimore. Iar liderul republican a adăugat, referindu-se la acest reverend afroamerican, că acesta ”detestă albii şi poliţiştii!”.

Întrebat de jurnalişti, la Baltimore, Al Sharpton a deplâns faptul că preşedintele american joacă ”cartea disensiunilor rasiale”.

”El are un dinte mai ales împotriva negrilor şi persoanelor de culoare”, a declarat pastorul baptist, un fost candidat în alegerile primare democrate în 2004.

Acest nou tweet acid al lui Donald Trump, publicat luni, indică faptul că el nu intenţionează să revină asupra declaraţiilor pe care le-a făcut în weekend, prin care a prezentat o imagine sumbră a Baltimore, un oraş cu populaţie majoritar aforamericană subminat de probleme sociale şi infracţionalitate şi prin care l-a criticat dur pe Elijah Cummings, un ales de culoare de la Baltimore în Congres.

”INFESTAT DE ŞOBOLANI”

Criticile sale au provocat un val de indignare în opoziţie, iar conducătoarea democraţilor în Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi le-a catalogat drept ”rasiste”.

Preşedintele american şi-a reluat apoi atacurile şi mai dur.

"Baltimore, sub conducerea lui Elijah Cummings, are cele mai rele statistici de crimă ale naţiunii: 25 de ani de vorbărie, nu de acţiune! (Sunt) atât de obosit să ascult aceleaşi prostii...”, a tunat locatarul Casei Albe.

Donald Trump îndemna, la jumătatea lui iulie, patru alese democrate din Congres provenind din rândul minorităţilor ”să se întoarcă” de unde vin, în urma cărora a fost acuzar de rasism şi xenofobie.

Controversa s-a concentrat din weekend asupra marelui oraş portuar Baltimore, situat pe Coasta de Est a Statelor Unite, una dintre metropolele cele mai violente din ţară. Peste 300 de omucideri sunt comise în oraş anual, în medie, din 2015.

Acesta este un ”loc foarte periculos şi murdar”, ”infestat de şobolani”, în care ”nu ar vrea să trăiască vreo fiinţă umană”, a afirmat şeful statului american.

Multiplicându-şi aceste atacuri, Donald Trump pare să confirme analize politice potrivit cărora caută înainte de toate să alimenteze discursul disensiunii şi să-şi galvanizeze baza, foarte majoritar albă, în contextul în care se lansează în cucerirea celui de-al doilea mandat.

”Dacă ar crede cu adevărat că sunt escroc, m-ar numi în Cabinetul său”, a ironizat Sharpton, care l-a acuzat pe fostul magnat în domenkiul imobiliar de faptul că i-a atacat pe Elijah Cummings şi pe locuitorii din Baltimore ”în modul cel mai fanatic şi rasist cu putinţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.