Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a exclus luni un schimb între petrolierul britanic imobilizat de Iran în Strâmtoarea Ormuz şi cel iranian imobilizat de britanici în largul Gibraltarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat la BBC dacă britanicii intenţionează să facă un schimb, într-o încercare de rezolvare a crizei între cele două ţări, Dominic Raab a răspuns ”nu”.

”Nu este vorba despre a face un troc. Este vorba despre a face ca dreptul internaţional şi regulile sistemului juridic internaţional să fie respectate”, a declarat el, apreciind că situaţiile celor două nave nu sunt compatibil.

Petrolierul ”Grace 1”, a apreciat el, ”a fost interceptat pentrucă încălca sancţiunile (UE) şi se îndrepta către Siria cu petrol (ceea ce teheranul dezminte)”, în timp ce Stena Impero este deţinut ”ilegal”.

Tensiunile continuă să crească în această regiune strategică, după retragerea americană în mai 2018 din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian şi reimpunerea unor sancţiuni americane dure Iranului. Ele s-au intensificat în ultimele săptămâni în urma unor atacuri vizând petroliere la Golful Persic, imputate de către Washington Teheranului, care dezminte orice implicare.

Iranul a denunţat duminică drept ”provocator” un îndemn britanic la înfiinţarea unei misiuni navale europene la Golful Persic - unde a sosit o a doua navă de război britanică.

Distrugătorul HMS Duncan urmează să acţioneze în vederea asigurării ”traversării în deplină securitate a navelor care navighează sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, împreună cu HMS Montrose”, o fregată care se află deja la faţa locului, a anunţat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat.

”Libertatea navigaţiei în Strâmtoarea ormuz este vitală nu doar regatului Unit, ci şi partenerilor şi aliaţilor noştriinternaţionali”, a subliniat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace.

Ministerul a anunţat joi că a dispus ca Marina Regală (Royal Navy) britanică să escorteze nave civile sub pavilion britanic în strâmtoare.

Distrugătorul HMS Duncan urmează să fie înlocuit în cursul anului de fregata HMS Kent.

Fregata HMS Montrose urmează să rămână staţionată în Orientul Mijlociu până în 2022, în cadrul prezenţei permanente a Royal Navy în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.