Justiţia europeană consideră că Belgia este necesar să-şi regularizeze situaţia reactoarelor nucleare Doel 1 şi 2, situate în apropiere de Antwerpen (nord), a căror durată de viaţă a fost prelungită în 2015, prin furnizarea unei evaluări de mediu, potrivit unei hortărâri pronunţate luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul belgian este necesar, de asemenea, să justifice faptul că decizia prelungirii folosirii celor două reactoare a fost luată în vederea ”îndepărtării unei ameninţări reale şi grave a întreruperii aprovizionării cu electricitate”.

Dosarul urmează să fie tranşat de Curtea Constituţională belgiană, ţinând cont de această interpretare a Curţii de Justiţie a Uniuniii Europene (CJUE), solicitată în urma unei plângeri depuse de două asociaţii belgiene de protecţia mediului.

Potrivit CJUE, cu sediul la Luxemburg, Belgia nu a respectat reglementările atunci când a decis să prelungească durata de viaţă a două reactoare nucleare - fără un studiu prealabil de mediu.

Un asemenea proiect este echivalent cu deschiderea unei noi centrale şi necesită, astfel, acest tip de evaluare, potrivit cadrului prevăzut de directiva UE ”Habitate” cu privire la protecţia naturii, precizează Curtea.

Însă, ”dreptul Uniunii nu se opune ca evaluările să fie efectuate cu titlul de regularizare, în contextul în care proiectul este în curs de realizare sau chiar după ce este realizat”, se precizează într-un comunicat ce însoţeşte hotărârea.

Belgia a decis în 2003 să pună capăt producţiei de electricitate nucleară şi s-a angajat să-şi scoată din serviciu centralele după 40 de ani de serviciu.

Două dintre cele patru reactoare ale centralei de la Doel ar fi urmat să fie închise în 2015, însă guvernul a decis anul acesta să le prelungească activitatea cu zece ani, până în 2025.

Această decizie antrenează lucrări de anvergură, estimate la 700 de milioane de euro.

În al doilea rând, CJUE ”apreciază că o prelungire naţională poate, dacă dreptul naţional o permite, să menţină în mod excepţional efectele” măsurilor de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor.

Însă statul belgian trebuie să justifice ”condiţiile imperioase legate de necesitatea îndepărtării unei ameninţări reale şi grave de întrerupere a aprovizionării cu electricitate” a ţării.

Belgia dispune în prezent de şapte reactoarea nucleare - patru la centrala Doel şi trei la centrala Tihange, în apropiere de Liège (est) -, toate în vârstă de 30-40 de ani, exploatate de Electrabel, filiala gigantului francez Engie (fostul GDF Suez).

Doel 1 şi Doel 2 sunt cele mai mici dintre cele şapte reactoare belgiene, cu capacităţi de 445 şi, respectiv, 433 de megawaţi.

Centralele belgiene se află în apropiere de frontiera de nord şi de est, iar două dintre ele (Doel 3 şi Tihange 2) au cuve fisurate şi sunt considerate ”epuizate”, chiar periculoase, de către vecinii ţării, Olanda, Luxemburgul şi Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.