Opozantul numărul unu al Kremlinului Aleksei Navalnîi, transferat duminică de la închisoarea unde era încarcerat într-un spital, a fost ”otrăvit” cu ”o substanţă chimică necunoscută”, a acuzat luni avocata sa, pe fondul unei intensificări a reprimării mişcării de contestare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Condamnat săptămâna trecută la 30 de zile de închisoare, Aleksei Navalnîi a fost spitalizat din cauza unei ”grave reacţii alergice”, potrivit autorităţilor.

Anturajul său şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această ”reacţie”, considerată ”ciudată”, întrucât bloggerul anticorupţie nu a fost vreodată victima vreunei alergii, iar aceasta a avut loc la o zi după o manifestaţie marcată de aproape 1.400 de arestări - un lucru nemaiîntâlnit de când a revenit Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.

După ce a putut să-l viziteze în instituţia spitalicească moscovită în care a fost internat, avocata sa, Olga Mihailova a dat asigurări luni unor jurnalişti că opozantul a fost ”otrăvit”.

Câteva minute mai târziu, Anastasia Vasilieva, un oftalmolog care l-a tratat pe Navalnîi când a fost stropit cu o substanţă antiseptică, în 2017, a declarat că opozantul se simţea mai bine, dar şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că era trimis înapoi la închisoare, fără să se fi ”restabilit complet”.

”Să fie lăsat să se întoarcă în locul unde a primit o doză dintr-un produs chimic necunoscut fără ca (concluziile analizelor) să fie cunoscute nu este bine şi nu este profesionist”, a declarat ea.

Elena Sibikina, medicul-şef al spitalului care l-a examinat pe Aleksei Navalnîi, a declarat că viaţa sau sănătatea opozantuluii nu se aflau în pericol, refuzând să prezinte mai multe informaţii în numele secretului medical.

La momentul transferului său la spital, Navalnîi prezenta o umflare a pleoapelor şi multiple abcese pe gât, spate, tors şi coate.

Intervievată de postul independent de televiziune Dojd, Vasilieva a declarat că a recuperat tricoul opozantului şi fire de păr, care urmează să facă obiectul unei ”expertize independente”, cu scopul de a determina dacă a fost victima unei otrăviri.

REPRIMARE

Acest caz se desfăşoară într-un moment în care autorităţile par hotărâte să ucidă în faşă orice contestare legată de alegerile locale de la 8 septembrie, la care majoritatea reprezentanţilor opoziţiei a fost împiedicată să participe.

O adunare neautorizată în faţa sediului Primăriei Moscovei, la apelul acestor opozanţi, s-a soldat sâmbătă cu aproape 1.400 de arestări, potrivit OVD-Info, un ONG specializat în urmărirea manifestaţiilor.

Este vorba, în opinia ONG-ului, despre cel mai mare număr de arestări de la mişcarea de protest din 2012 faţă de revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au condamnat aceste arestări, denunţând folosirea ”disproporţionată a forţei” împotriva manifestanţilor.

Berlinul a îndemnat la ”eliberarea rapidă a persoanelor arstate”.

Miercuri, cu trei zile înainte de această adunare, Aleksei navalnîi a fost trimis la închisoare cu privire la infracţiuni privind ”regulile manifestaţiilor”.

În ceea ce-i priveşte pe manifestanţii a căror candidatură a fost respinsă - între care se află mai mulţi aliaţi ai lui Navalnîi -, ei au fost cu toţii ţinta unor percheziţii şi au fost convocaţi, săptămâna trecută, de poliţie pentru a răspunde unor întrebări despre o precedentă manifestaţie, în faţa sediului Comisiei Electorale.

Opoziţia denunţă de mai multe săptămâni respingerea candidaturilor independente în vederea alegerilor locale, care se anunţă foarte dificile pentru candidaţii ce susţin puterea, într-un context de nemulţumire socială.

Potrivit legii, candidaţii independenţi erau obligaţi să obţină semnăturile a cel puţin 3% din membrii corpului electoral din circumscripţia în care candidează.

Însă, Comisia Electorală a respins candidatura tuturor reprezentanţilor opoziţiei care au depăşit acest obstacol, evocând nereguli în strângerea semnăturilor.

O primă adunare împotriva respingerii candidaţilor a adunat 2.000 de manifestanţi, la 14 iulie, iar săptămâna trecută o defilare autorizată a adunat peste 20.000 de persoane.

Citând o sursă din cadrul administraţiei prezidenţiale, ziarul rus The Bell scrie că Kremlinul a ”subevaluat” amploarea contestării. Această sursă sugerează că reprezentanţii opoziţiei vor fi ”puşi la seif” , iar publicul ”intomidat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.