Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat, duminică, mai multe măsuri legate de modificarea legislaţiei în privinţa apelurilor la 112, printre cele discutate aflându-se promovarea unei aplicaţii STS, care există deja, localizarea persoanei care sună la numărul unic de urgenţă, după ce aceasta şi-a dat consimţământul privind accesul la datele sale personale. De asemenea, comisia a discutat şi despre faptul că anumite cartele neidentificabile îngreunează identificarea persoanei în unele apeluri de urgenţă, dar şi îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, cum ar fi cele legate de răpiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Astăzi am convocat pentru prima întâlnire grupul de lucru sau comitetul care a fost numit ieri şi a fost publicat în Monitorul Oficial şi am avut primele discuţii despre modul în care vom aborda această situaţie şi ce propuneri vom veni cu ele către Guvern bineînţeles către executiv şi bineînţeles probabil către Parlament prin Guvern. Avem 15 zile ca să emitem un raport cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung”, a declarat, duminică, Raed Arafat. 
 
El a prezentat şi câteva măsuri care să fie luate pe termen scurt, una dintre acestea fiind promovarea aplicaţiei STS care există deja. 
 
“Pe termen scurt există deja o aplicaţie a STS de care s-a vorbit şi care trebuie să fie promovată pentru prima fază până la implementarea unui alt sistem mai modern, care să fie folosită în apelare. Această aplicaţie trebuie să fie promovată la maxim astfel încât populaţia să o descarce cât mai mulţi dintre ei pentru că ea există şi este o soluţie de termen scurt de a o promova astfel încât populaţia să o descarce pe telefoane să o folosească”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
 
El a spus că tot pe termen scurt trebuie modificată legislaţia pentru implementarea sistemului de localizare AML. 
 
“Tot pe termen scurt vine modificarea legislaţiei în vederea implementării sistemului de localizare AML (advanced mobile location) sau alte sisteme similare. Aici au fost discuţii care s-au oprit la nivelul modificărilor legislative, modificările legislative trebuie să fie realizate urgent, noi vom pregăti inclusiv textele care le propunem de modificare astfel încât la decizia doamnei prim-ministru, la decizia Guvernului, pot fi aprobate chiar printr-o Ordonanţa de urgenţă la revenirea Parlamentului din vacanţă”, a afimat Arafat. 
 
O altă problemă abordată s-a referit la consimtământul localizării persoanelor care sună la 112. 
 
“Un exemplu, s-a ridicat problema consimţământului localizării persoanele care apelează. Nu numai din partea autorităţilor statului care au discutat, dar şi din partea firmelor de telefonie mobilă pentru că, cu toate reglementările despre accesul la datele personale, toată lumea e speriată că dacă noi dăm poziţia unei persoane şi persoana nu e de acord. De exemplu, aici modificarea legislativă poate să fie prin faptul că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul să fi localizat, dar acest lucru trebuie să apară în legislaţie”, a explicat Arafat.
 
În cadrul discuţiilor a fost abordat şi subiectul cartelelor neidentificabile. 
 
“E un subiect pe care l-am abordat. Încă nu ştim şi analizăm dacă vom veni cu propuneri asupra lui şi este vorba de cartelele neidentificabile. Deci cartelele neidentificabile îngreunează în unele apeluri de urgenţă realizarea unei corelări să zicem sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează şi care poate să fie corelat cu o adresă, cu un număr de buletin cu tot, care să ne permită să ştim cine este persoana sau al cui este telefonul care este folosit”, a mai spus Arafat. 
 
O altă temă s-a referit la semnarea contractului cu clauză suspensivă de către STS pentru modernizarea sistemului 112, procedura fiind întârziată după ce licitaţia a fost contestată în instanţă. 
 
Arafat s-a referit şi la îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a  apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite. 
 
“Îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a  apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, care sunt mai rare şi care trebuie mare atenţie pentru ele precum situaţiile de răpire şi dacă sunt o persoană răpită la telefon, care trebuie să fie procedura de preluare a apelului şi gestionarea apelului, aici trebuie lucrat pe îmbunătăţirea acestor proceduri şi dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor din cadrul dispeceratelor integrate regionale, a celor care preiau apelurile 112. Deci trebuie pe termen mediu să avem un program de pregătire şi specializare pe domeniul dispecerizării cum se întâmplă în alte ţări”, a mai spus Arafat. 
 
El a precizat că doreşte ca principalele modificări legislative propuse de comisie să aibă loc la începutul lunii septembrie. 
 
“Noi luăm rolul acestei comisii în serios. Comisia nu are rol pe ancheta, pe situaţia care  s-a întâmplat din păcate la Caracal şi comisia are un rol de acum înainte să găsească soluţii, se amelioreze modul de preluare, gestionarea apelurilor şi mai ales de localizare şi dispecerizare a echipelor de intervenţie şi acest lucru vom lucra pe el în următoarea perioadă. Bineînţeles cu cât evoluează raportul şi propunerile în acest raport, cu cât o să ne vedem cu dumneavoastră şi o să venim cu explicaţii suplimentare, iar raportul bănuiesc că o să fie după asta făcut public, în care o să vedeţi principalele propuneri şi bineînţeles după asta începem la executarea lor, speranţă noastră fiind că primele modificări legislative să poată să aibă loc chiar la începutul lunii septembrie şi care să permită începerii implementării sistemului AML”, a explicat Raed Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.