Problema unificării Irlandei cu Irlanda de Nord ar putea fi readusă în discuţie de un Brexit fără acord, a avertizat premierul irlandez Leo Varadkar, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
El a avertizat şi cu privire la faptul că un Brexit fără acord ar putea submina rolul Scoţiei în Regatul Unit.
 
Cu privire la comentariile lui Varadkar, Ian Paisley, parlamentarul nord-irlandez membru în Partidul Unionist Democrat, a declarat că limbajul folosit de guvernul irlandez este „agresiv, fără să fie necesar acest lucru”.
 
După ce a fost întrebat dacă guvernul irlandez intenţionează să înceapă un plan pentru unire, Varadkar a declarat că acest lucru nu se întâmplă momentan pentru că ar fi o provocare.
 
„Însă în cazul unui Brexit dur, aceste întrebări ar putea fi puse”, a afirmat el.
 
„Dacă Marea Britanie va scoate Irlanda de Nord din Uniunea Europeană împotriva dorinţelor majorităţii oamenilor din Irlanda de Nord – le ia cetăţenia UE şi subminează acordul din Vinerea Mare – astfel aceste întrebări vor apărea, fie că ne place sau nu”, a afirmat Varadkar la conferinţa MacGill Summer School, în nord-vestul Irlandei.
 
„Va trebui să fim pregătiţi pentru acest lucru”, a adăugat el.
 
La referendumul din 2016, 56% din cetăţenii nord-irlandezi au votat în favoarea rămânerii în UE.
 
Varadkar a sugerat şi că votanţii din Scoţia, cei care au votat de asemenea în favoarea rămânerii în UE, ar putea încerca să obţină din nou independenţa.
 
„Ironic, unul dintre lucrurile care ar putea submina uniunea – uniunea Regatului Unit – este un Brexit dur, atât pentru Irlanda de Nord cât şi pentru Scoţia. Însă aceasta este o problemă pe care vor trebui să o gestioneze”, a precizat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.