Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a deschis sâmbătă, la Buzău, Festivalul Internaţional al Tomatelor şi al Biodiversităţii, vorbind în deschiderea evenimentului despre înfiinţarea unei bănci de gene la Buzău şi îndemnându-i pe români să consume fructe şi legume româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă la Buzău s-a deschis cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Tomatelor şi al Biodiversităţii, organizat de Primăria Buzău în colaborare cu Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. La eveniment sunt prezenţi legumicultori din Buzău, dar şi din restul ţării precum şi fermieri din Ungaria, Franţa şi Republica Moldova.

"În cultură sunt câteva mii de soiuri de tomate, dorim să se păstreze zestrea genetică şi soiurile autentice la această specie, dar şi a soiurilor noi aflate în cultură în ţară şi străinătate, precum şi un schimb de informaţii între cultivatorii amatori şi profesionişti", a declarat cercetătorul Cosmin Vânătoru. Concursul va avea patru secţiuni: tomate tip cherry; consum în stare proaspătă; industrializare şi biodiversitate.

Prin festivalul-concurs creat la Buzău, organizatorii doresc păstrarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti ca zestre a românilor prin cultură.

Prezent la deschiderea festivalului international, ministrul Agriculturii, Petre Daea a vorbit despre necesitatea înfiinţării Casei de Comerţ şi a realizării unor unităţi de prelucrare pentru ca marfa producătorilor să poată fi valorificată cu succes. De asemenea, Daea a vorbit despre înfiinţarea băncii de gene pentru agricultură, unde vor fi păstrate în condiţii optime seminţe din toate soiurile tradiţionale de legume.

„Este o aşteptare din partea tuturor, această bază de gene. O vom face. Actul normativ e în lucru. Au fost unel modificări care necesitau o anumită metodologie pe care a trebuit s-o urmăm. Suntem pe drumul cel bun. Aştept să vadă lumina Monitorului Oficial acest act normativ, se va întâmpla în câteva luni apoi să trecem la treabă să depozităm aici toată ştiinţa, toată preocuparea, pentru că aici e ce are România mai bun. România are trei mari resurse: apa, solul şi fondul de gene”, a afirmat Daea.

Ministrul a spus că fermierii au avut parte de trei ani agricoli buni, fără precedent, care le vor permite să se capitalizeze ”si sa mearga mai departe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.