Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat că Autoritatea Palestiniană (AP) urmează să înceteze să mai respecte acordurile cu Israelul, pe fondul unor tensiunitot mai mari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anunţăm decizia conducerii (palestiniene) de a nu mai aplica acordurile semate cu Israelul”, a declarat Abbas joi într-un discurs pe care l-a susţinut la Ramallah.

Conducerea palestiniană urmează să înfiinţeze un comitet însărcinat să studieze cum să pună în practică această decizie, a precizat el.

Israelienii şi palestinienii sunt legaţi prin acorduri bilaterale în domenii care merg de la gestionarea apei şi până la securitate.

În cazul în care palestinienii încetează să le aplice, acest lucru poate avea consecinţe asupra securităţii Cisiordaniei, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Mahmoud Abbas, în vârstă de 87 de ani, a proferat deja ameninţări similare şi a ameninţat, de asemenea, în trecut, că palestinienii nu vor mai recunoaşte Israelul, însă ele nu au fost puse în aplicare.

Relaţiile între Guvernul lui Abbas din Cisiordania ocupată şi autorităţile israeliene s-au degradat în ultimele luni.

Săptămâna aceasta, Mahmoud Abbas a condamnat demolarea unor locuinţe palestiniene de către israel la sud de Ierusalim drept o ”escaladare periculoasă împotriva poporului palestinian lipsit de apărare”.

În februarie, Israelul a anunţat blocarea sumei de 500 de milioane de shekeli (122 de milioane de euro) din suma totală plătită Autorităţii Palestiniene cu titlul de TVA şi taxe vamale încasate de către statul evreu pe produse importate de către palestinieni.

Această sancţiune a fost impusă în urma plăţii de către Autoritatea Palestiniană a unor alocaţii unor familii ale unor palestinieni încarceraţi sau ucişi după ce au comis atacuri antiisraeliene.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a refuzat atunci să se atingă de orice sumă datorată de Israel în baza taxelor vamale, atât timp cât această sumă este incompletă, lăsând Autoritatea Palestiniană în faţa unei grave crize financiare.

Aceste taxe reprezintă 65% din veniturile Autorităţii palestineien, menită să prefigureze Palestina, statul la care aspiră  palestinienii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.