Liderul USR, Dan Barna, susţine că tot mai mulţi români se stabilesc în afara graniţelor, plecarea oamenilor fiind ”cea mai mare dramă naţională din ultimii 30 de ani”. ”Confruntaţi cu sfidarea din partea politicienilor şi alungaţi de focarele de corupţie endemică, românii au declanşat un adevărat exod care pare tot mai greu de oprit”, spune Barna, afirmând că trebuie să corectăm relaţia cu românii din străinătate şi să favorizăm întoarcerea lor acasă. Candidatul Alianţei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale propune eliminarea furtului din bani publici, scutiri de impozit pentru cei care revin în ţară şi majorarea subvenţiilor pentru fermele mici şi medii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tot mai mulţi români pleacă şi se stabilesc în afara graniţelor. Plecarea oamenilor este cea mai mare dramă naţională din ultimii 30 de ani, iar ultimele statistici nu sunt deloc îmbucurătoare. România rămâne o ţară de emigrare, cu cea mai mare rată de creşterea anuală a populaţiei din diaspora şi cu una dintre cele mai numeroase diaspora la nivel mondial. De trei decenii, românii pleacă, unii dintre ei pentru a nu se mai întoarce niciodată. Confruntaţi cu sfidarea şi marginalizarea din partea politicienilor şi alungaţi de focarele de corupţie endemică care au parazitat România post-decembristă, românii au declanşat un adevărat exod care pare tot mai greu de oprit”, a scris, miercuri, pe Facebook, Dan Barna, candidatul Alienţei 2020 USR-PLUS la alegerile prezidenţiale.

Potrivit acestuia, sunt peste 5 milioane şi jumătate de români, fără comunităţile istorice, pe un trend de creştere anuală care a depăşit 7%.

”Clasa politică a ignorat până acum acest aspect şi a marginalizat ceea ce este cel mai probabil cel mai numeros sector al populaţiei României, încălcându-le, nu de puţine ori, drepturile şi încercând să limiteze rolul lor în viaţa politică a României. Limitarea emigraţiei este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm astăzi, însă avem nevoie şi de programe prin care să corectăm relaţia cu românii din străinătate şi să favorizăm întoarcerea lor acasă”, a mai scris Brna.

Pentru a realiza ceste obiective, Brna crede că ”avem nevoie de strategie coerentă prin care românii de pretutindeni să poată fi implicaţi în viaţa României la acelaşi nivel ca şi cei din ţară”.

”Trebuie create structuri prin care românii din Diaspora să fie informaţi şi să participe la cât mai mulţi acţiuni de integrare. Limitele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în forma actuală, sunt evidente. Încredinţarea atribuţiilor de coordonare a politicilor privind românii din Diaspora trebuie acordată la un nivel de responsabilitate ridicat, eventual unui viceprim-ministru, într-o structură guvernamentală optimizată, dublată, în perspectivă, de agenţii guvernamentale specifice”, a mai scris liderul USR.

Potrivit acestuia,”românii din Diaspora nu sunt doar cei mai relevanţi ambasadori ai României în lume, ei sunt un pol de coagulare a factorului economic, social şi cultural şi chiar principala garanţie de securitate a Românie”.

”Au nevoie de cineva care să înţeleagă asta şi să acţioneze în consecinţă”, mai spune Barna.

Acesta prezintă şi principalele cinci propuneri pentru încurajarea românuilor să revină în ţară:

1. Îmbunătăţirea nivelului de trai prin eliminarea furtului din banii publici un sistem de educaţie performant şi un sistem de sănătate funcţionali.
2. Încurajarea românilor se deschide afacere în ţară prin scutiri de impozit
3. 50% reducere la impozite şi contribuţii în primii trei ani pentru cei care se întorc din deasupra şi locuiesc la cel puţin 150 de km distanţă faţă de un an nou angajator
4. Mărirea subvenţiilor pentru fermele mici şi medii
5. Încurajarea implicări în viaţa politică din România prin simplificarea procedurilor pentru depunerea candidaturilor în alegeri

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat miercuri primele rezultate ale unui chestionar adresat cetăţenilor români şi ONG-urilor din străinătate. Ea a precizat că cifrele actuale arată că un număr de aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară şi că motivele cel mai des invocate de ei sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.