Prodecanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti Vasile Răducă a făcut noi declaraţii pe tema violului, el declarând că ”graviditatea, în cazul violului, de multe ori se datorează unui consimţământ pe care victima şi l-a dat” iar femeile trebuie să evite mediul în care pot fi violate. Întrebat despre violul asupra copiilor, a replicat că aceştia trebuie păziţi şi că un copil trebuie şi apărat,şi educat, El a reluat într-o formă mult mai gravă afirmaţiile făcute într-un interviu la Radio Trinitas care a stârnit indignare şi a atras sancţionarea postului de către CNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Preotul Vasile Răducă, despre afirmaţiile făcute la Radio Trinitas: Regret faptul că vorbele mele au avut un ecou nedorit

 

”Graviditatea, în cazul violului, de multe ori se datorează unui consimţământ pe care victima şi l-a dat sau unei neştiinţe. Nu stai să fii violată, nu stai să... Îţi iei măsuri de precauţie”, a declarat preotul marţi seară, la Observator TV.

Întrebat cum se poate realiza acest lucru, preotul a replicat: ”Nu te duci în mediul în care să poţi fi violată”.

Când i s-a spus că violul se poate întâmpla oriunde, Răducă a afirmat: ”Eu nu cred că violează cineva oriunde”.

Întrebat, în această logică, cum evită un copil violul, preotul a răspuns: ”Un copil trebuie păzit, trebuie apărat copilul. Un copil trebuie şi educat”.

Când i s-a explicat că uneori violatorul este tatăl sau unchiul sau omul din casă, preotul a spus: ”Cu atât mai mult trebuie sancţionaţi”.

El a ţinut să sublinieze că ”nu orice viol se soldează neapărat cu stare de graviditate”.

După ce i s-a spus că multe violuri se soldează cu graviditate, Vasile Răducă a declarat sec: ”Sunt foarte multe violuri, probabil”.

Vasile Răducă, prodecanul Facultăţii de Teologie şi secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române, a făcut afirmaţii controversate şi discriminatorii despre sex, viol şi musulmani în emisiunea difuzată în 27 mai, la Radio Trinitas şi reclamată de ascultători, potrivit site-ului paginademedia.ro. El a spus: "când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimţit persoanele respective" sau "în islam, femeia este considerată o lighioană". Universitatea din Bucureşti se delimitează public de declaraţiile profesorului Vasile Răducă făcute la postul de Radio Trinitas, pe care le consideră inacceptabile, se arată într-un comunicat transmis News.ro.

Preotul Vasile Răducă a răspuns mai multor ascultători: "Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul". 

Întrebarea unei ascultătoare, care a vorbit despre fiica ei care trăieşte în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană, a primit răspuns din partea preotului: "Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aş da două răspunsuri. Înainte de toate, rugaţi-vă…Rugaţi-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relaţie. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeţi-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve faţă de anumite forme de intimitate cu anumite persoane. Vă rog să reţineţi că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere. În Islam, femeia este gândită ca o fiinţă fără suflet. Bine ar fi, mi-aş dori din tot sufletul să ştiu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii". 

Răducă a transmis că regretă faptul că vorbele sale "au avut un ecou nedorit" şi revine cu explicaţii.

”Din punctul de vedere al moralei creştine, relaţiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul îşi poate duce viaţa şi fără să întreţină relaţii sexuale. Morala creştină nu este de acord cu utilizarea prezervativului. Cea mai bună metodă contraceptivă şi acceptată de Biserică este abstinenţa”, spune preotul.

”În cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziţie câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primeşte îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăşi acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină”, susţine el.

 
 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.