Lungmetrajele „Joker”, cu Joaquin Phoenix în rol principal, „Ford v Ferrari”, cu Matt Damon şi Christian Bale, şi „A Beautiful Day in the Neighborhood”, în care Tom Hanks îl interpretează pe realizatorul de televiziune Fred Rogers, se numără între filmele care vor avea premiera la Festivalul de la Toronto, ce va avea loc între 5 şi 15 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunoscut ca rampă de lansare pentru sezonul premiilor, festivalul este unul necompetitiv, însă filmele premiate de public şi de critici au ajuns deseori să obţină recunoaşterea Academiei americane de film.

La cea de-a 44-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto (TIFF) vor fi acordate marele premiu - pentru lungmetraj -, premiile publicului pentru cel mai bun documentar, dar şi pentru secţiunea Midnight Madness, dedicată peliculelor de groază şi neconvenţionale, şi trofeul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Marţi au fost anunţate 18 premiere de gală şi 38 de proiecţii speciale. Majoritate filmelor vor avea premiera mondială aici.

Între lungmetraje se numără „The Goldfinch”, versiunea cinematografică a romanului scris de Donna Tartt, „Just Mercy”, dramă cu Michael B. Jordan în distribuţie, „The Two Popes”, despre relaţia dintre Papa Benedict şi Papa Francisc, cu Anthony Hopkins şi Jonathan Pryce, şi „Hustlers”, cu Jennifer Lopez, Cardi B şi Lizzo.

Vor fi proiectate „Blackbird”, cu Kate Winslet şi Susan Sarandon, şi „Harriett”, film despre activista afro-americană Harriet Tubman regizat de Kasi Lemmons.

Cameron Bailey, directorul artistic al TIFF, a declarat că multe dintre filme par a fi un răspuns la dezbaterile politice tumultoase din Statele Unite şi alte părţi ale lumii.

„Într-un moment social agitat, multe dintre aceste poveşti vorbesc despre personaje ce caută empatie şi moduri de a se conecta. Aceste filme nu vorbesc direct despre ce se întâmplă, dar par să fie o recunoaştere a faptului că trăim în vremuri dificile”.

În festivalul canadian vor fi prezentate şi filme care au avut premiera la evenimentele de gen de la Cannes şi Veneţia, spre exemplu. Astfel, „Parasite”, care i-a adus lui Bong Joon-ho trofeul Palme d'Or, „Jojo Rabbit”, de Taika Waititi, şi „Judy”, în care Renée Zellweger este Judy Garland, vor fi proiectate.

Documentarul „Once Were Brothers” despre Robbie Robertson, chitarist şi compozitor al The Band, va fi proiectat în deschiderea festivalului, iar filmul „Radioactive”, despre cercetătoarea Marie Curie, va încheia TIFF.

Alte premiere şi proiecţii speciale vor fi anunţate în curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.