Armata rusă a dezminţit marţi că a încălcat spaţiul aerian sud-coreean, după ce Seulul a anunţat că a tras focuri de avertisment din cauza unui avion militar rus, dând asigurări că avioanele sale au zburat ”deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două bombardiere de tip Tu-95MS ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că ”niciun foc de avertisment” nu a fost tras de către Coreea de Sud.

Coreea de Sud a anunţat că a tras marţi focuri de avertisment din cauza unui avion militar rus, pe care-l acuză că i-a încălcat în două rânduri spaţiul aerian, în largul coastei de est.

Incidentul a avut loc în apropiere de Insulele Dokdo, revendeicate sub numele de Takeshima de Tokyo, care acuză Coreea de Sud că le ocupă în mod ilegal.

Potrivit armate ruse, este vorba despre ”zona de recunoaştere a apărării antiaeriene” stabilite în mod unilateral de către Seul şi care nu este nici prevăzută de dreptul internaţional şi nici recunoscută de către Rusia.

”Itinerariul avioanelor (de tip Tu-95MS era conform regulilor internaţionale”, insistă armata rusă.

Moscova acuză două avioane de vânătoare sud-coreene de tip F-16 că ”au efectuat manevre neprofesioniste, tăind calea bombardierelor strategice ruse şi creând o ameninţare la adresa securităţii lor”.

”Piloţii sud-coreeni nu au încercat să intre în contact cu echipajele (avioanelor de tip) Tu-95MS (...), iar niciun foc de avertisment nu a fost tras de către avioanele de vânătoare sud-coreene”, subliniază Ministerul rus al Apărării, precizând că, altfel, ”răspunsul nu s-ar fi lăsat aşteptat”.

Incidente de acest tip au loc cu regularitate la Marea Maltică, între avioane ruse şi occidentale, care se acuză reciproc că se apropie prea mult de spaţiul aerian al celelilalte părţi.

În mai, şase avioane ruse - inclusiv bomabrdiere strategice - au fost escorate la distanţă de Alaska de către avioane de vânătoare americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.