Un tren care transporta fosfat a fost ţinta unui atac ”terorist”, în centrul Siriei, în urma căruia a fost ”scos din serviciu”, a anunţat Ministerul sirian al Transporturilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul a anunţat duminică pe pagina de Facebook că atacul a condus la ”deraierea trenului (...) şi a două  containere de fosfat” şi a provocat un incendiu. Membri ai echipajului au fost răniţi, precizează ministerul.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a confirmat atacul şi a precizat că un ”dispozitiv exploziv”, plasat de ”persoane necunoscute” pe tronsonul de cale ferată la est de Palmira, a explodat la trecerea trenului.

Trenul a fost ”scos total din serviciu”, potrivit SOHR.

În martie 2018, Siria a acordat societăţii ruse Stroitransgaz o concesiune pe o perioadă de 50 de ani pentru a face investiţii şi a extrage fosfat în regiunea Palmira.

Învinsă în martie în ultimul loc în Siria, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) deţine celule adormite în maii multe regiuni din ţară, iar combatanţi jihadişti sunt în continuare prezenţi în deşertul sirian.

Această explozie intervine la o săptămână după sabotarea, cealaltă duminică, a unui gazoduct care traversează deşetrul sirian. Această condustă strategică transportă gaze naturale de la Shaer, cel mai câmp gazifer din ţară, situat în vasta provincie Homs, aflată sub controlul regimului, către Ebla, mai la vest.

Acest atac, catalogat drept ”terorist” de către Damasc, a scos gazoductirul din serviciu, iar autorităţle au anunţat repararea acestui a doua zi.

La sfârşitul lui iunie, oleoducte submarine care asigură legătura cu o rafinărie din oraşul Banyas (vest) au fost sabotate, potrivit unui ofcial sirian, cu ajutorul unor ”ţări străine”.

Regimul lui Bashar al-Assad acuză de mai multe luni Occidentul căpoartă un ”război economic” în Siria.

Puternile occidentale au impus, la începutul Războiului din Siria, în 2011, sancţiuni economice Damascului, inclusiv un embargo asupra transportului de pertol către Siria.

Războiul sirian a devenit tot mai complex în timp, implicând mai multe puteri străine, inclusiv Rusia, care intervine militar începând din 2015.

Peste 370.000 de oameni au fost uciţi, iar milioane deplasaţi în acest conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.