Prima aplicaţie a salvamarilor de pe litoralul românesc – Sea Status – a fost lansată vineri, aceasta urmând să îi informeze pe cei aflaţi pe plajele din Constanţa şi Mamaia care este semnificaţia steagurilor de la punctele de salvamar şi dacă au voie să intre în mare fără a-şi pune viaţa în pericol. Anul viitor aplicaţia va fi extinsă şi pentru celelalte plaje de pe litoralul românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că aplicaţia îi informează pe turişti şi pe constănţeni despre condiţiile de pe plajă şi din apa mării.

“Aplicaţia îşi propune să aducă informaţii stricte legate de condiţiile apei, de condiţiile de pe plajă, cât şi în apă. Este un început. Nu este perfectă, este perfectibilă, o mobilăm din ce în ce mai mult în anii următori. Deocamdată este pilot, este pentru Mamaia şi Constanţa, de la anul vrem să fie aplicabilă pentru întreg litoralul acolo unde sunt plaje supravegheate oficial de salvamari. Îi informăm pe cei care vin la plajă despre semnalistică, ce semnificaţie au steagul roşu, galben, galben cu roşu fiindcă de multe ori se ignoră, lumea crede că dacă vine la plajă indiferent cum este, a plătit, trebuie să facă baie”, a spus Gabriel Bălan, care a menţionat că anul trecut pe litoral s-au înecat 37 de persoane.

Coordonatorul Serviciului de Salvamar din Constanţa şi Mamaia, Gabriel Culea, a spus că unul din rolurile aplicaţiei este să îi avertizeze pe oameni atunci când trebuie să intre în mare şi când nu pentru a nu-şi pune viaţa în pericol.

“Serviciul salvamar are culorile roşu şi galben. Plaja este supravegheată în momentul în care s-a arborat acest steag. Când s-a arborat steagul galben, este recomandat doar celor experimentaţi. Rolul acestei aplicaţii este să îi atenţioneze că s-a arborat steagul galben şi începe să fie pericol în apă. În momentul în care s-a arborat steagul roşu, este interzis la scăldat. Turistul, într-un timp foarte scurt, va fi informat că este pericol în apă şi să nu mai intre la scăldat, să nu mai lase copiii nesupravegheaţi pentru că cei mici nu ştiu, ei vor să se ducă în apă. Sunt foarte mulţi care ignoră acest sfat şi avem situaţii în care nu mai putem face nimic”, a afirmat Gabriel Culea.

El a mai precizat că prin intermediul aplicaţiei oamenii pot afla cum pot acorda primul ajutor sau de ce nu este bine să intre să se intre brusc în mare.

Reprezentantul firmei care a realizat această aplicaţie, Mihai Bocai, a declarat în conferinţa de presă că obiectivul acesteia este să nu se mai înece nimeni.

“Am construit o tehnologie la cele mai înalte standarde. Aplicaţia se găseşte în iOS şi Android. Are foarte multe funcţionalităţi. Începem să punem foarte multe informaţii şi foarte multe facilităţi în această aplicaţie astfel încât obiectivul ei este să nu se mai înece nimeni”, a afirmat Mihai Bocai.

El a menţionat că informaţiile de pe steaguri şi condiţiile de pe plajă sunt operate chiar de către salvamari.

“Aplicaţia nu este făcută doar pentru Constanţa şi Mamaia. Constanţa şi Mamaia sunt primele plaje operate în această aplicaţie, aplicaţia este una gândită global, ea poate fi prezentă şi operată pe orice fel de plajă, pe orice fel de punct de contact cu mare, ocean din lumea asta. Combinăm în aplicaţie informaţii din diverse tehnologii. În Constanţa şi Mamaia lucrăm cu informaţii de la cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa. Toate informaţiile despre steaguri şi condiţiile de pe plajă sunt operate de către salvamarii, salvamarii au şi ei acces printr-o interfaţă de administrare şi pot să administreze informaţiile care sunt în aplicaţie şi de asemenea să transmită informări diverse”, a afirmat reprezentantul firmei care a realizat aplicaţia Sea Status.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Ana Maria Stoica, a afirmat în cadrul conferinţei de presă că de la începutul sezonului estival şi până acum cinci persoane s-au înecat pe litoral faţă de 11 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Ne bucurăm de lansarea acestei aplicaţii şi sperăm ca la finalul sezonului să avem un număr mai mic de înecaţi, de persoane decedate care şi-au pierdut viaţa în mare. Întotdeauna intervenim la cazurile de înecaţi, dar întotdeauna cei care o fac prima dată sunt salvamarii, apoi venim şi noi şi întotdeauna colaborăm foarte bine cu aceştia. Până la această oră, din fericire, spre deosebire de anul trecut, avem doar cinci persoane care şi-au pierdut viaţa în mare, comparativ cu anul trecut când la ora actuală erau deja 11 persoane decedate din cauza înecului”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

De asemenea, prin intermediul aplicaţiei poate fi apelat numărul de urgenţă 112 în momentul când persoanele de pe plajă sunt martorii unui incident care necesită prezenţa salvamarilor, paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.