O editură din Turcia va retrage de pe piaţă cartea „Unsprezece minute” a scriitorului brazilian Paulo Coelho, după ce cititorii au descoperit că traducerea nu cuprinde o referire la Kurdistan, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În varianta engleză a romanului scris în portugheză, Coelho spune: „Ea a mers la un internet cafe şi a descoperit că kurzii au venit din Kurdistan, o ţară inexistentă, acum împărţită între Turcia şi Irak”.

În varianta turcă, a fost modificată a doua parte a frazei: „scria pe internet că kurzii au trăit în Orientul Mijlociu”.

Această variantă a traducerii în turcă a fost imprumată de 38 de ori, începând cu 2004.

Can Öz, proprietarul editurii Can, a răspuns pe Twitter criticilor spunând că cititorii au dreptate să fie revoltaţi. „Vom corecta în următoarea ediţie”, a spus el. „Nu ştiu cine este responsabil pentru acestă diferenţă dintre versiunea originală şi cea tradusă. Ediţia noastră este foarte veche. Totuşi, editorul nu are dreptul să schimbe textul cum vrea”.

Saadet Özen, traducătoarea, a spus că nu are idee cum s-a produs modificarea. Ea a subliniat că este sigură că nu a fost decizia ei, arătând spre alte traduceri ale sale care includ referiri la Kurdistan.

„Traducerea merge mereu mână în mână cu interpretarea, dar cenzura este exclusă. Niciodată nu am fost de partea cenzurii”, a scris ea pe Twitter.

Öz a apărat-o pe Özen. „Această intervenţie asupra textului a fost făcută la nivel editorial, fără îndoială”.

Tensiunile dintre guvernul turc şi populaţia kurdă, cea mai importantă minoritate etnică din Turcia, sunt vechi. În 1924, scrierea cuvintelor kurd şi Kurdistan era ilegală în această ţară. În 2017, partidul aflat la putere, condus de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, a adoptat o rezoluţie care interzice menţionarea Kurdistan în parlament.

Paulo Coelho este cel mai cunoscut scriitor brazilian, faimos pentru romanul alegoric „Alchimistul”, apărut în 1988. Cărţile lui au fost vândute în peste 350 de milioane de exemplare în întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.