Iranul a respins sugestiile că este dispusă să negocieze privind programul său nuclear, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la ONU a declarat că armele „nu sunt negociabile sub nicio formă”.

Afirmaţia sa vine după ce ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a sugerat într-un interviu că rachetele ar putea fi puse în discuţie dacă sancţiunile sunt ridicate.

SUA s-au retras unilateral din acordul nuclear din 2016 dintre Iran şi puterile occidentale şi a reimpus sancţiuni Teheranului.

Drept răspuns, Iranul a anunţat în iulie că a depăşit limita de uraniu îmbogăţit impusă de acord. Teheranul insistă că nu încearcă să construiască arme nucleare.

Într-un interviu televizat de luni, Zarif a declarat pentru NBC News: „Camera negocierilor este larg deschisă”, de îndată ce SUA îşi retrag sancţiunile.

După ce a fost întrebat dacă acest lucru include şi discuţii despre rachetele Iranului – care nu sunt prezente în acordul din 2015 – Zarif a afirmat că dacă SUA doresc să discute despre program „ei trebuie mai întâi să nu mai vândă astfel de arme, inclusiv rachete, în regiune”.

Însă Alireza Miryousefi, purtător de cuvânt al misiunii Iranului la ONU, a declarat că Iranul „respinge categoric” „caracterizarea” interviului ministrului de Externe.

„Ajungerea la o concluzie greşită doar pentru a avea un titlu, când ceea ce a fost spus este evident, duce doar la pătarea imaginii presei în faţa publicului”, a afirmat el.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat la o întâlnire a cabinetului de marţi că Iranul şi-a arătat „pentru prima oară” disponibilitatea de a discuta despre armamentul său. Teheranul a insistat anterior că acest lucru nu era o opţiune sub nicio circumstanţă.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că SUA „au făcut multe progrese” cu Iranul şi că nu încearcă schimbarea regimului la Teheran, deşi a insistat că Iranul nu poate dezvolta o armă nucleară şi „nu ar trebui să efectueze teste cu rachete”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.