Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că nu exercită presiuni în vederea unei ”schimbări de regim” în Iran, a cărui influenţă ”destabilizatoare” în Orientul Mojlociu Washingtonul o denunţă neîncetat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu căutăm o schimbare de regim. Nu o căutăm deloc”, a declarat Donald Trump la Casa Albă.

”Ei nu pot să aibă arma nucleară”, a adăugat el.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a avertizat marţi că ţara sa va ”continua cu siguranţă” să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat prin acordul de la Viena de la 14 iulie 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Statele Unite s-au retras în mai 2018.

Washingtonul a restabilit ulterior o serie de sancţiuni economice, în cadrul unei campanii de ”presiune maximă” asupra teheranului, acuzat că destabilizează regiunea.

Tensiunile între cele două ţări, care nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980, au crescut puternic în ultima perioadă, după o serie de incidente la Golful Persic şi distrugerea, în iunie, a unui avion american de spionaj fără pilot (dronă) cu o rachetă iraniană.

Donald Trump, care acuză Iranul că ar căuta să se doteze cu arma nuclară şi să fie ”sponsorul terorismului” mondial, a anunţat că a anulat, în ultimul moment, la o zi după incident, atacuri aeriene pe care ordonase ca represalii contra unor ţinte iraniene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.