Ursula von der Leyen a fost aleasă marţi seara, la Strasbourg, cu 383 la 327 de voturi şi 22 de abţineri, prima preşedintă a Comisiei Europene (CE), succesoarea lui Jean-Claude Juncker.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Von der Leyen a obţinut cu nouă voturi mai multe decât avea nevoie (374) de la cei 747 de membri ai Legislativului european.

Ministrul german al Apărării a fost desemnat de către şefii de stat şi de guverne UE în urma unui summit, în care s-au făcut nominalizări şi în alte funcţii-cheie.

În rândul tuturor familiilor politice europene, ideea de a alege o personalitate care nici măcar nu a candidat în alegerile europene a fost percepută ca o punere în discuţie a obiectivului democratizării Uniunii Europene (UE).

Ursula von der Leyen s-a născut la Bruxelles, în urmă cu 60 de ani, pe când tatăl său, Ernst Albrecht, lucra la Comisia Europeană.

Candidatura sa, rezultatul unui compromis franco-german, a fost primită împărţit în PE, deranjat de îndepărtarea candidaţilor săi de către şefii de stat şi de guverne.

Partidul Popular European (PPE, conservatori) şi grupul Renew Europe (liberali) au promis să o susţină, însă extrema dreaptă, Verzii şi extrema stângă au refuzat să-i dea votul, în timp ce S&D era împărţit.

Delegaţia franceză în S&D, care considera propunerile candidatei insuficiente şi cerea o amânare a votului în septembrie, a anunţat că va vota împotriva sa.

Până la urmă social-democraţii au anunţat că votează în proporţie de două treimi cu von der Leyen.

Mama a şapte copii şi medic de profesie, Ursula von der Leyen este o liberală în subiecte de societate.

Într-un discurs pe care l-a susţinut marţi în PE, ea a încercat să ofere garanţii stângii şi ecologiştilor în domeniile social şi luptei împotriva modificărilor climatice.

Colegiul celor 28 de comisari - din care face parte, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene - pe care urmează să-l formeze, din candidaţi propuşi de statele membre UE urmează să fie supus altui vot, în toamnă, după ce eurodeputaţii îi audiază pe fiecare în parte dintre aspiranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.