Autorităţile din judeţul Hunedoara au semnat proiecte cu finanţare europeană în valoare de zece milioane de euro, pentru restaurarea amfiteatrului Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Incintei I - Dealul Cetăţii Deva, dar şi pentru amenajarea unei grădini urbane, precum şi pentru modernizarea unei grădiniţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectele finanţate prin Regio - Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost semnate, marţi, de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Consiliul Judeţean Hunedoara şi primăriile municipiilor Deva şi Hunedoara.

Potrivit unui comunicat de presă al ADR Vest, este vorba despre proiectele "Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa", "Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva - Refuncţionalizarea Incintei I", "Amenajare grădină urbană în zona Zamfirescu", "Reabilitarea/ modernizarea/ dotarea unităţilor de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar (creşe şi grădiniţe) din Municipiul Hunedoara, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1".

Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea şi restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi. Sunt prevăzute lucrări pentru reconstruirea şi gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune.

Proiectul cuprinde amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.

Se doreşte valorificarea acestui obiectiv de patrimoniu - Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, prin lucrări de conservare şi restaurare, intervenţii care să ducă la creşterea numărului de vizitatori şi implicit la dezvoltarea zonei şi a regiunii.

Valoarea totală a proiectului este de 22.089.484,65 lei, din care 21.308.028,78 lei finanţare nerambursabilă, perioada de implementare fiind de 54 de luni.

Semnatarii contractului au fost Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Proiectul privind reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva vizează refuncţionalizarea Incintei I a acestui ansamblu monument istoric, în scopul valorificării potenţialului său turistic şi cultural.

Investiţia cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uşi şi ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Se va interveni pe o suprafaţă de aproximativ 2.060 de metri pătraţi.

Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu.

Proiectul vine în completarea celui implementat în cadrul POR 2007-2013 - „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva”.

Valoarea totală a investiţiei este de 23.154.195,52 lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 21.556.556,03 lei. Durata de implementare  este de 50 de luni.

Proiectul privind amenajarea grădinii urbane din zona Zamfirescu din municipiul Deva prevede reconversia şi refuncţionalizarea unui teren degradat. Va fi creată o nouă zonă verde - cu locuri de joacă, alei - de aproximativ 3.400 de metri pătraţi, cu facilităţi de recreere pentru locuitorii oraşului. 

Valoarea totală a investiţiei este de 904.328,48 lei, din care 800.155,36 lei finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni.

Semnatarii celor două contracte au fost Florin Nicolae Oancea, primarul municipiului Deva, şi Sorin Maxim.

De asemenea, în municipiul Hunedoara va fi reabilitată, modernizată şi dotată cu finanţare europeană Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1. Aproximativ 260 de copii se vor bucura de o grădiniţă reabilitată, cu dotări moderne.

Valoarea totală a proiectului este de 5.382.947,46 lei, din care 5.275.288,50 lei nerambursabili. Durata de implementare fiind de 20 de luni.

Semnatarii contractului au fost Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara, şi Sorin Maxim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.