Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia, care a refuzat să înregistreze statutul a trei asociaţii, din cauză că apără lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), un motiv ”inacceptabil” potrivit Convenţiei europene a drepturilor omului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reclamanţii sunt trei organizaţii ruse de promovare a drepturilor comunităţii LGBT - Rainbow House, Movement for Marriage Equality şi Sochi Pride House - şi cei patru fondatori sau preşedinţi ai acestora.

Din 2006 în 2011, ei au cerut în mai multe rânduri să fie înregistraţi legal, însă în zadar.

Între motivele avansate de către autorităţile ruse în vederea justificării refuzului se află ideea că promovarea drepturilor LGBT ar putea conduce ”distrugerea” ”valorilor morale ale societăţii”, antrena o scădere a demografiei ruse sau provoca ”discordie socială sau religioasă”, enumeră CEDO în hotărârea sa.

Cererea uneia dintre asociaţii - Rainbow House - a fost respinsă deoarece formularul de înregistrare nu era ”capsat” şi avea greşeli de dactilografiere.

Movement for Marriage Equality şi Sochi House au fost refuzate din cauza folosirii unor ”cuvinte străine” în numele lor.

”Reiese clar (...) că rolul celor trei organizaţii reclamante în promovarea drepturilor LGBT a constituit motivul hotărâtor din cauza căruia cererile lor de înregistrare au fost respinse”, scrie în hotărârea Curtea, subliind că ”diferenţele motivate doar de consideraţii care ţin de orientarea sexuală sunt inacceptabile în perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului”.

Curtea a apreciat că reclamanţii au ”suferit o diferenţă de tratament bazată pe orientarea sexuală”, cu excepţia unuia dintre ei, Nikolai Alekseiev.

Lui Alekseiev, un reprezentant al comunităţii gay ruse, i-au fost respinse toate solicitările din acest dosar, după ce a îndemnat, pe reţele de socializare, la ”arderea” CEDO şi i-a insultat pe mai mulţi dintre judecătorii săi, în urma unei hotărâri pronunţate în 2018 de care era nemulţumitt.

În cazul tuturor celorlalţi reclamanţi, jurisdicţia paneuropeană a conchis că este vorba despre încălcarea articolelor 6.1 (acces la un tribunal), 11 (libertatea de asociere) şi 14 (interdicţia discriminării) din Conveţia europeană a drepturilor omului.

CEDO a condamnat Rusia să le plătească despăgubiri morale reclamanţilor, în mod individual, în sumă de 36.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.