Iranul va ”continua cu siguranţă” să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acodul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a avertizat marţi liderul suprem iranian Ali Khamenei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi tocmai am început să ne reducem angajamentele, iar acest proces va continua cu siguranţă”, a declarat ayatollahul Khamenei, acuzându-i pe europeni că nu şi-au respectat ”niciunul” dintre angajamentele lor, potrivit unor fragmente dintr-un discurs difuzate de televiziunea iraniană.

În ripostă faţă de decizia americană de a părăsi unilateral, în mai 2018, acordul nuclear iranian încheiat la Viena la 14 iulie 2015, Iranul a început să renunţe treptat, începând din mai, la unele dintre angajamentele sale, cu scopul de a-şi forţa partenerii să reacţioneze în vederea salvării acestui pact.

Încheiat între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) după ani de eforturi, acordul prevede o limitare a programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse Iranului.

Însă restabilirea sancţiunilor extrateritoriale americane impuse Teheranului, după dezangajarea Washingtonului, ameninţă acordul, prin faptul că privează Iranul de câştiguri economice la care se aştepta.

Iranul le cere de luni de zile statelor în continuare parte la acord - şi mai ales celor trei state europene - să-l ajute să ocolească sancţiunile, mai ales în privinţa posibilităţii de a-şi vinde petrolul şi de a-i scoate sistemul financiar din izolarea la care-l supun sancţiunile americane.

Însă acestea s-au dovedit, până în prezent, incapabile să dea curs doleanţelor iraniene, iar Teheranul le acuză că nu au vreo voinţă să-şi respecte promsiunile.

”În privinţa punctelor care ne opun europenilor, motivul din cauza cărora problemele nu sunt soluţionate este aroganţa lor”, a declarat Khamenei.

Liderul iranian a revenit, de asemenea, asupra cazului petrolierului Grace One, imobilizat la 4 iulie de către autorităţile britanice în largul Gibraltarului.

”Cruda Mrea Britanie întreprinde acţiuni de piraterie şi ne fură nava, dând acestui furt aparenţa legalităţii”, a acuzat ayatollahul Khamenei.

Însă Iranul ”nu va lăsa această reavoinţă fără răspuns. Îi vom răspunde la momentul şi locul oportune”, a ameninţat el, fără să facă alte precizări.

Autorităţile britanice din Gibraltar afirmă că nava a fost confiscată în urma unor suspiciuni potrivit cărora se îndrepta către Siria pentru a-şi livra încărcătura, încălcând astfel sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) acestei ţări.

Fără să precizeze destinaţia finală a petrolierului, Iranul dă asigurări că acesta nu se ducea la aliatul său sirian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.