Descoperirea a două osuare într-un cimitir de la Vatican relansează enigma în centrul căreia se află Emanuela Orlandi, o adolescentă în vârstă de 15 ani, a cărei dispariţie, în urmăcu 35 de ani, a alimentat ipoteze misterioase, implicând serviciile secrete şi crima organizată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două osuare au fost localizate în subsolul Colegiului Pontifical Teutonic al Vaticanului şi urmeză să fie inspectate la sfârşitul săptămânii, în urma deschiderii, joi, a mormintelor a două prinţese înhumate în secolul al XIX-lea în miciul cimitir al colegiului.

Mormintele prinţeselor au fost deschise în vederea căutării rămăşiţelor lui Emanuela Orlandi, fiica unui angajat al Vaticanului, ea însăşi cetăţeană a vaticanului, dispărută la 22 iunie 1983, în timp ce ieşea de la un curs de muzică la Roma.

Vara trecută, avocatul familiei a primit un misterios mesaj anonim cu  cuvintele ”căutaţi în locul spre care arată cu degetul îngerul”, însoţit de o imagine a unui mormânt. Un înger sculpatat în marmură, cu o tăbliţă cu inscripţia ”Odihneşte-te în pace” tronează în Cimitirul Teutonic al Vaticanului.

Familia Orlandi a depus atunci o cerere de verificare a mormântului, iar Vaticanul a deschis până la urmă două - adiacente -, cu scopul de a elimina eventuale îndoieli cu privire la mormântul indicat de înger.

Însă mormintele erau goale, fără urmă de Emmanuela Orlandi şi nici de prinţesa Sophie von Hohenlohe (moartă în 1836) şi de Charlotte-Frédérique de Mecklembourg (moartă în 1840).

Această problemă surprinzătoare a condus la o nouă întorsătură. Sfântul Scaun a anunţat, două zile mai târziu, localizarea a două osuare situate în subsolul colegiului.

Sfântul Scaun a găsit documente cu privire la lucrări de extindere a Colegiului Pontifical, care auvizat de asemenea cimitirul, efectuate între anii 1960 şi 1970.

Experţi apreciază că rămăşiţele celor două prinţese au fost transferate în osuare cu această ocazie. În schimb, Manuela Orlandi a dispărut cu ani mai târziu.

”OMERTA”

Cele două osuare sunt accesibile printr-o trapă, care a fost sigilată în aşteptarea inspecţiei programate sâmbătă, începând de la ora locală 9.00 (10.00, ora României), în prezenţa unor reprezentanţiai familiei Orlandi.

Enigmaticul caz Orlandi a cunoscut una dintre nenumăratele întorsături la sfârşitul lui octombrie, după descoperirea unor rămăşiţe umane cu ocazia unor lucrări la o clădire din parcul Ambasadei Sfântului Scaun în Italia, la Roma.

Presa s-a ambalat, însă examene ştiinţifice au conchis că osemintele, foarte vechi, nu sunt ale Emanuelei.

Fratele Emanuelei, Pietro Orlandi, acuză cu regularitate ”omerta” Sfântului Scaun, însă acesta din urmă apreciază că a dat dovadă mereu de ”proximitate” faţă de familia Orlandi, mai ales faţă de mama dispărutei, în vârstă de 88 de ani, o locuitoare a Cetăţii Vaticanului.

Între iniţiativele angajate timp de peste trei decenii în vederea străpungerii grosului mister, justiţia italiană a pus să se deschidă, în 2012, într-o bazilică romană, mormântul lui Enrico de Pedis, un fost şef al bandei Magliana, care a terorizat Roma în anii '70-'80. El nu conţinea rămăşiţele bărbatului, ucis în 1990 într-o reglare de conturi.

Mormântul ”boss”-ului, suspectat de legături cu Mafia, cu Loja Masonică P2 şi cu sectoare ale Finanţelor Vaticanului, a fost transferat în bazilică, un privilegiu rar, facilitat de către un preot care l-a cunoscut în închisoare. O fostă amantă a răufăcătorului a declarat că a fost răpită o tânără, iar corpul i-a fost zidit în beton.

Potrivit unor teze, adolescenta a fost răpită de acest grup criminal în vederea recuperării unui împrumut al fostului preşedinte american al Băncii Vaticanului (IOR) Paul Marcinkus.

Potrivit altora, ea a fost răpită pentru a se obţine eliberarea lui Mehmet Ali Agca, turcul care a încercat să-l asasineze pe Papa Opan Paul al II-lea în 1991. Însă nu s-a dovedit nimic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.