Un post de radio privat din Afganistan s-a închis după mai multe ameninţări venite din partea unui bărbat suspectat a fi un comandant taliban care nu era de acord cu faptul că trei femei lucrau ca prezentatoare la acel post, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentul a avut loc în contextul în care talibanii se află în negocieri cu Statele Unite pentru a încheia războiul de peste 18 ani din Afganistan iar revenirea talibanilor în societate a stârnit îngrijorări în rândul cetăţenilor afgani privind drepturile femeilor şi libertatea presei.

Postul de radio privat, denumit Samaa, transmite emisiuni politice, religioase, sociale şi de entertainment din provincia Ghazni din 2013.

La post lucrează 13 persoane, inclusiv trei prezentatoare.

Directorul postului de radio, Ramez Azimi, a declarat că a primit avertizări scrise şi telefonice de la comandanţii talibani din zonă pentru a nu mai angaja femei.

„Talibanii au venit şi la mine acasă şi m-au ameninţat”, a afirmat Azimi. El a adăugat că aceste ameninţări l-au forţat să suspende transmisiunile.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a negat că un comandant taliban s-ar afla în spatele ameninţărilor.

„Încercăm să aflăm detalii”, a afirmat el.

Talibanii susţin că mulţi oameni se identifică, în mod fals, ca fiind talibani.

Mai multe districte din Ghazni se află sub controlul talibanilor. Militanţii controlează în jur de jumătate din Afganistan şi şi-au intensificat atacurile recent în ciuda eforturilor de a se ajunge la un acord de pace.

Talibanii au controlat cea mai mare parte a Afganistanului între 1996 şi 2001.

Sub conducerea talibanilor, femeile nu aveau voie să lucreze sau să meargă la şcoală. Însă talibanii, recent, au încercat să şteargă această imagine şi să garanteze drepturile femeilor.

Într-un comunicat recent, ei au afirmat că Islamul oferă femeilor dreptul proprietate, moştenire, educaţie, loc de muncă, alegerea unui soţ, securitate şi bunăstare.

Însă talibanii au denunţat „aşa-zişii activişti pentru drepturile femeilor” care încurajează femeile să nu respecte obiceiurile afgane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.