Zeci de ”veste galbene” - care nu purtau vesta fluorescentă, ci baloane şi eşarfe galben-canar - au strigat ”Emmanuel Macron, am venit să te căutăm acasă” şi l-au huiduit pe şeful statului la defilarea de Ziua Naţională a Franţei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei nu sunt foarte numeroşi, în comparaţie cu miile de oameni veniţi să aplaude defilarea care a sărbătorit anul acesta cooperarea europeană, însă au reuşit să fie vizibili.

”Cu siguranţă ne-a auzit”, afirmă Stéphane, care poartă blugi şi şapcă. ”Da, misiune îndeplinită”, adaugă Samuel, în vârstă de aproximativ 20 de ani.

Este o mică ”victorie” pe care o savurează, în contextul în care mişcarea de contestare socială, la care au participat până la 280.000 de oameni în noiembrie, şi-a pierdut suflul în ultimele săptămâni.

În grupuri mici, activişti din cadrul ”vestelor galbene” de la bun început, dar şi simpatizanţi sau pensionari revoltaţi au venit pe Champs-Elysées. Exclus să poarte vreo vestă galbenă, însă unii au reuşit să aducă baloane, umfalte în pripă, eşarfe şi bucăţi de carton transformate în pancarte.

La trecerea preşedintelui Republicii, ei au fluierat şi au strigat ”Veste galbene! Va face poc!”, ”Emmanuel Macron, am venit să te căutăm acasă”.

Un mic grup a cântat apoi, pe bulevard, ”suntem aici, chiar dacă Macron nu vrea, pentru onoarea muncitorilor şi pentru o lume mai bună, suntem aici”.

Încă de la începutul defilării, figuri emblematice din cadrul mişcării au fost reţinute - Jérôme Rodrigues, un fost comerciant devenit un simbol al ”violenţelor poliţiste” după ce şi-a pierdut un ochi în ianuarie, şi Maxime Nicolle, alias "Fly Rider", din cauza pasiunii sale pentru motociclete - au fost plasaţi în arest preventiv cu privire la ”organizarea unei manifestaţii ilicite”, potrivit Parchetului Parisului.

În total, 152 de persoane au fost reţinute de către forţele de ordine în marja defilării, a declarat AFP Prefectura Poliţiei dumincă după-amiaza.

”Este o încrâncenare!”, a tunat un tânăr, după ce a văzut membri CRS îmbarcându-i pe unii dintre prietenii săi, în urma unor ciocniri scurte cu poliţia.

Arié Alimi, avocatul lui Jérôme Rodrigues, a denunţat, la AFP, ”reţineri ale unor opozanţi politici”.

”NOI SUNTEM FRANŢA!”

Pe celebrul bulevard parizian, furia este intactă. ”Hm... oamenii aplaudă tipi care bombardează popoare. Să înceapă să lupte împotriva inegalităţilor aici”, tună Elisa, venită din Normandia.

Motociclişti din cadrul poliţiei au fost cei mai flueiraţi - ”Toată lumea detestă poliţia”, ”Asasini! Sparg ochi!” strigă, cu pumnul ridicat, ”veste galbene” -, iar pompierii au fost singurii aplaudaţi - ”Pompierii, cu noi!”.

Dialogul este uneori dur cu ”patroţi” veniţi să asiste la defilare. ”Aţi stricat defilarea fiicei nele de 12 ani”, tună Jean-Pierre, un antreprenor, unei blonde care strigă cât o ţin plămânii şi fluieră. ”Suntem aici şi pentru fiica dumneavoastră. Când ea va fi într-un Ehpad sau spital şi i se va schimba scutecul doar o dată pe zi din cauză de lipsă de personal de îngrijire, veţi vedea...”.

”Acum e «taci din gură şi consumă». Dar sunt bogaţi tot mai bogaţi, iar noi crăpăm. Cumpărăturile, sănătatea - trebuie să-mi refac dinţii - nu reuşim, iar aceşti nenorociţi cântă patria”, spune Monique, o pensionară în vârstă de 63 de ani.

În timp ce cavaleria, tancuri şi chipiuri colorate se succedau pe bulevard, Roselyne tuna ”Noi suntem Franţa! Spitale care se închid, şomeri cărora li se spune să se ducă peste drum. Este o ruşine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.