Preşedintele Emmanuel Macron a deschis duminică festivităţile de Ziua Naţională a Franţei coborând pe Champs-Elysées la bordul unui ”command car”, înaintea defilării tradiţionale militare, plasată anul acesta sub semnul cooperării militare europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron, care se află la a treia defilare de sărbătoarea naţională de când a fost ales în mai 2017, a început, la ora locală 10.00 (11.00, ora României), trecerea în revistă a trpelor pe celebrul bulevard parizian, alături de şeful său al Statului Major.

Fluierături au răsunat la trecerea sa, în contextul în care şeful statului se confruntă de mai multe luni cu o contestare din partea ”vestelor galbene”.

Preşedintele s-a dus apoi la tribuna prezidenţială, instalată în Place de la Concorde, unde îl aşteptau mai mulţi lideri europeni, inclusiv cancelarul Angela Merkel.

În faţa mulţimii adunate în centrul capitalei, campionul lumii la jet-ski, francezul Franky Zapata, a oferit un spectacol futurist, zburând în picioare, cu puşca în mână, la câteva zeci de metri deasupra Champs-Elysées, pe un "Flyboard", un dispozitiv pe care l-a inventat.

”OM ZBURĂTOR”

Acest "Flyboard", o platformă zburătoare propulsată de cinci reactoare cu jet de aer, interesează Forţele speciale franceze în vederea unor ”diverse utilizări, de exemplu o platformă logistică zburătoare sau o platfotmă de asalt”, a comentat ministrul Armatelor Forence Parly la France Inter.

În contextul Brexitului şi unei slăbiri a relaţiilor transatlantice în era Trump, Macron a făcut din Europa Apărării una dintre ttemele sale predilecte, considerând crucial ca Bătrânul Continent să-şi sporească autonomia strageică, în completarea NATO.

La această ediţie din 2019, Franţa a invitat zece ţări europeni partenere ale aratei franceze.

”Ar fi un simbol frumos al Europei Apărării pe care suntem pe cale să o construim. Este, aşa cum ştiţi, o prioritate a mandatului meu”, a subliniat sâmbătă şeful statului francez într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa comunităţii militare.

PARTENERI EUROPENI

În afară de cancelarul german, care se află în centrul unor îngrijorări după ce a fost cuprinsăîn ultimele săptămâni de crize de tremurat, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se află între cei 11 invitaţi europeni ai preşedintelui francez. Ei sunt invitaţi la masă la Palatul Elysée.

Premierul britanic demisionar Theresa May este reprezentată de către vicepremierul David Lidington.

Întregul Guvern a fost prezent în tribună. Înainte de sosirea preşedintelui, ministrul Tranziţiei Ecologice François de Rugy - aflat în centrul unei polemici cu privire la dineuri fastuoase şi lucrări - a discutat zâmbind cu Brigitte Macron.

Cele nouă ţări participante alături de Franţa la Iniţiativa Europeană de Intervenţie (IEI) - născută în urmă cu un an la iniţiativa lui Macron - erau reprezentate în cadrul defilării: Belgia, Regatul Unit, Germania, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania, Portugalia şi Finlanda, prin şefi de stat, de guverne sau miniştri ai Apărării. Defilarea pe jos s-a descis cu emblemele lor.

La defilarea aeriană a luat parte un avion de transport german de tip A400M şi unul spaniol de tip C130.

Între elicopterele care încheiau defilarea se află două britanice de tip Chinook.

Marea Britanie, care pune în prezent la dispoziţia armatei franceze trei elicoptere de transport greu în Sahel, tocmai şi-a prelungit angajamentul până în iunie 2020, spre marea satisfacţie a Parisului, care duce lipsa acestui tip de echipament.

În total, 2.300 de militari, 196 de vehicule, 237 de cai, 69 de avioane şi 39 de elicoptere au fost mobilizate la eveniment, organizat pe celebrul bulevard Champs Elysées.

”Eram la Paris şi am hotărât să ne prelungim sejurul pentru ca copiii să vadă defilarea. Pentru a învaţă respectul faţă de cei care luptă pentru noi”, a declarat, în mulţime, Thomas, în vârstă de 39 de ani, un inginer de la Strasbourg, cu fiul său în vârstăde cinci ani pe umeri şi cu steagul francez în mână.

Defilarea se încheie anul acesta cu un tablou compus de răniţii ai armatei franceze, în prezent angajaţi în multiple teatre de operaţiuni externe, din Orientul Mijlociu şi până în Sahel.

De asemenea, anumite materiale noi, prevăzute în Legea programării militare aferente perioadei 2019-2025, care prevede creşteri ale bugetelor armatelor, participă la acest 14 iulie ca pentru anunţa o ”promisiune respectată”,precum vehiculul blindat Griffon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.