Sursa divulgării notelor confidenţiale ale fostului ambasador britanic la Washington Kim Darroch a dost identificată, dezvăluie Sunday Times, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul britanic a lansat o investigaţie în vederea găsirii sursei divulgărilor publicate de Mail on Sunday, iar unitatea de luptă împtriva terorismului din cadrul Scotland Yard a lansat o anchetă penală.

Sunday Times dezvăluie, citând surse anonime din cadrul Guvernului, că suspectul a fost identificat şi că ipoteza unei piratări a unui computer de către un stat străin a fost exclusă.

”Ei cred că ştiu cine a divulgat”, a declarat o sursă din Guvern sub protecţia anonimatului.

”Acum este vorba despre constituirea unui dosar care să fie prezentat în justiţie. A fost cineva cu acces la arhivă. S-a dus şi a luat materiale. A fost destul de grosolan”, adaugă sursa citată.

Sunday Times şi Mail on Sunday dezvăluie că agenţi din cadrul Cartierului General al Comunicaţiilor Guvernului (GCHQ), o agenţie de spionaj, urmează să participe la investigaţie în vederea găsirii suspectului, prin examinarea e-mailului şi listei apelurilor telefonice.

Mail on Sunday a dezvăluit săptămâna trecută note diplomatice ale lui Darroch în care cataloga Casa Albă drept ”ineptă” şi ”disfuncţională”, ceea ce a provocat furia lui Trump şi a condus la demisia ambasadorului.

Ziarul dezvăluie în ediţia de duminică alte note, sfidând un avertisment al poliţiei care a anunţat că va considera noi divulgări fapte penale.

Fostul ambasador britanic în Statele Unite Kim Darroch dezvăluie că Donald Trump a ieşit din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pentru că acesta este asociat predecesorului său Barack Obama.

”Administraţia mizează pe un act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice şi de personalitate - era vorba despre acordul Obama”, a scris Kim Darroch într-o telegramă diplomatică, în mai 2018.

Acest document face parte dintr-o a doua serie de rapoarte confidenţiale divulgate şi publicate de ziarul Mail on Sunday, după ce prima a antrenat demisia lui Darroch miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.