Boris Johnson, favoritul la postul de premier britanic în alegerile conservatoare, a propus sâmbătă o regularizare a statutului imigranţilor clandestini, o idee pe care a evocat-o deja pe când era primar al Londrei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste gest faţă de persoane aflate într-o situaţie neregulată - pe al căror număr îl estimează la aproximativ 500.000 numai la Londra - ar fi necesar, în opinia sa, să fie însoţit de măsuri vizând să împiedice noi intrări ilegale ale unor migranţi, pentru a evita un ”efect de mană”.

Aflat în campanie la Wyboston, în estul Angliei, Johnson a evocat ”persoanele care sunt aici de 12 ani sau mai mult, de mult timp” şi ”nu au avut porbleme cu justiţia (...), au muncit dur, dar nu pot să plătească impozit şi au în continuare un statut ilegal”.

”Eu nu cred că este rezonabil să ne gândim că putem să expulzăm un număr atât de mare de persoane. Trebuie să ne gândim la modul de a le regulariza statutul”, a declarat el.

El a subliniat că, în pofida eforturilor depuse de Guvernul conservator în lupta împotriva migraţiei clandestine, ”este mai mult sau mai puţin ceea ce facem deja”, iar numărul expulzărilor este ”extrem de scăzut”.

”Ceea ce propun eu nu ar fi atât de diferit (...), ar consta în regularizarea unei situaţii existente”, a spus el.

Johnson a pledat ca Regatul Unit să dea dovadă de ”mai multă fermitate” faţă de migranţi care încearcă să pătrundă în mod ilegal în ţară şi să fie mai ”înţelegător cu cei care sunt deja aici”.

El a militat aprig ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană (UE), la referendumul din iunie 2016, o campanie dominată de promisiuni cu privire la o mai bună controlare a fluxului migratoriu şi de a punere capăt liberei circulaţii a cetăţenilor UE.

Fostul primar al Londrei apără, însă, migraţia, afirmând că aceasta constituie unul dintre factorii dinamismului capitalei şi sud-estului Angliei.

El a repetat că, dacă va fi ales, va introduce un sistem de migraţie cu puncte, bazat pe competenţe şi oferta de muncă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.