Prim-ministrul Viorica Dăncilă a ţinut vineri, la recepţia organizată pentru Ziua Naţională a Franţei, un discurs în care a vorbit despre Sezonul România-Franţa, despre relaţiile economice dintre cele două ţări şi a precizat că speră să se întâlnească curând cu Edouard Philippe, premierul francez, pentru a semna foaia actualizată de parcurs a parteneriatului strategic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Franţa a fost de-a lungul istoriei un partener-cheie pentru ţara noastră. Împărtăşim o relaţie dinamică, suntem parteneri în Uniunea Europeană şi NATO şi avem un parteneriat strategic cu proiecţie către viitor, care crează premisele unei cooperări mai structurate şi mai ambiţioase”, şi-a început Dăncilă discursul.

Ea a continuat spunând că a convenit cu prim-ministrul francez Edouard Philippe continuarea unui dialog constant şi direct. „Sper să ne putem întâlni curând pentru a agrea şi semna foaia actualizată de parcurs a parteneriatului strategic, care va marca o nouă etapă a cooperării bilaterale şi europene”.

Relaţiile româno-franceze, a mai spus ea, beneficiază de un context „deosebit de favorabil, marcat de un program cultural şi de diplomaţie publică fără precedent, Sezonul România – Franţa, care a avut o dimensiune simbolică deosebită, fiind primul eveniment pe care Franţa l-a organizat cu o ţară membră a Uniunii Europene”.

Sezonul a generat contacte şi oportunităţi economice „extrem de utile pentru mediile de afaceri dintre cele două ţări”, a precizat ea.

Cooperarea economică bilaterală e „un palier esenţial al succesului relaţiilor noastre”. „Am asistat în ultimii ani la creşterea continuă a schimburilor comerciale, anul trecut acestea depăşind pragul record de 9 miliarde de euro. Franţa e astăzi al cincilea investor străin în România, cu 3.000 de întreprinderi care înseamnă peste 120.000 de locuri de muncă”, a mai spus Dăncilă.

Ea a amintit şi de prima Preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene: „A fost un mandat de succes în care România a făcut dovada unui stat membru responsabil, preocupat de gestionarea agendei europene în folosul cetăţenilor”.

În final, ea a făcut din nou apel la coeziune, convergenţă şi solidaritate.

La recepţia organizată pentru a marca Ziua Naţională a Franţei participă diplomaţi şi politicieni români şi străini, cei doi comisari ai Sezonului România-Franţa, Andrei Ţărnea şi Jean-Jacques Garnier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.