Estonia, Letonia şi Lituania au convocat săptămâna aceasta reprezentanţii diplomatici ruşi în capitalele lor, în semn de protest faţă de un proiect rus cu privire la sărbătorirea ocupaţiei ţărilor baltice de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii de Externe din aceste trei state - în prezent membre ale Uniunii Europene (UE) şi NATO - au catalogat drept ”cinice” şi ”provocatoare” planurile Rusiei de a marca - prin focuri de artificii şi de artilerie - cucerirea lor de la Germania nazistă de către Armata Roşie în 1944.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a apreciat joi că aceste manifestaţii le-ar permite unor ”milioane de cetăţeni din întreaga lume să sărbătorească împreună cu Rusia aniversarea marii victorii împotriva fascimsului”.

Sovieticii au implementat în ţările baltice un sistem de reprimare brutală a opozanţilor politici şi de deportare în masă, inclusiv a unor copii şi femei, în lagăre de muncă forţată în Siberia.

”Victoria Aliaţilor împotriva nazismului a fost extrem de importantă pentru destinul Europei, însă sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial nu a adus libertatea Lituaniei”, a declarat pentru AFP ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius.

”Aceasta a antrenat aproape 50 de ani de ocupaţie sovietică, crime şi deportări”, a subliniat el, în contextul în care Vilniusul a convocat joi un diplomat rus, în semn de protest.

Omologul său leton Edgars Rinkevics a catalogat, la rândul său, aceste sărbătoriri ruse drept o ”tentativă de a rescrie istoria”, iar un diplomat eston de rang înalt, Urmas Reinsalu, a denunţat o ”provocare”.

Sovieticii au invadat ţările baltice în 1940, în cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov, încheiat între URSS şi Germania nazistă. Un an mai târziu, în iunie, ei au deportat aproximativ 43.000 de cetăţeni baltici.

Această campanie a fost întreruptă în perioada în care Germania şi-a trimis forţăele împotriva fostului său aliat, respingând Armata Roşie din ţările baltice.

În perioada 1944-1945, sovieticii au pus capăt ocupaţiei naziste, în care a dispărut aproape întreaga comunitate evreiască locală, însă au anunţat foarte rapid deportarea a sute de mii de persoane în Siberia.

Teroarea sovietică a determinat armata să opună rezistenţă în ţările baltice din 1944 până în 1953, în principal în Lituania.

Lituania, Letonia şi Estonia şi-au recăpătat independenţa abia în 1991.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.