Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat raportul GRECO spunând că în acesta nu au fost menţionate ”abuzurile care s-au petrecut şi au fost scoase la suprafaţă în România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traian Băsescu a declarat la TVR, joi seară, că în locul celor de la GRECO ar fi menţionat ”nevoia continuării procesului de securizare a libertăţii magistraţilor”.

”Deşi stie de toate abuzurile care s-au petrecut şi au fost scoase la suprafaţă în România, (raportul GRECO – n.r.) nu spune un cuvânt. Eu în locul celor de la GRECO aş fi menţionat nevoia continuării procesului de securizare a libertăţii magistraţilor, le-aş fi scris gros acolo ceea ce le-am spus şi a fost trecut în dreptul altui politician, dar e spusă de mine, că fiecare magistrat are libertate atâta câtă vrea să îşi ia. Nu este cineva care să îi întoarcă... Din acest punct de vedere, cred că raportul GRECO a greşit şi se discreditează exact pentru că nu semnalează lucruri pe care deja le ştiu toţi românii. Deci cum mai poate fi credibil raportul GRECO când tu nu vorbeşti nimic despre abuzurile de la Prahova. Despre numărul mare de achitări al oamenilor care au stat în arest preventiv. Nu spune nimeni că asta a fost principala caracteristică a Justiţiei în ultimii 10 ani. Pe fond, lucrurile au progresat. Dar  au fost erori pe care GRECO trebuia să le semnaleze”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte spune că pentru el a fost o surpriză nepăcută lipsa de echilibru din raportul GRECO.

”Pentru mine a fost o surpriză neplăcută lipsa de echilibru a raportului GRECO şi riscul este că nu va mai conta. Următorul raport Greco nu va mai conta. Am văzut nenorociri făcute de justiţie şi GRECO nu spune un cuvânt, s-a focusat pe desfinţarea Secţiei pentru magistraţi. De ce? Este o acţiune a fiecărui stat să îşi organizeze Justiţia. Nu e treaba GRECO. Faptul că a fost un raport dezechilibrat va duce la situaţia care s-a creat vizavi de DNA urmare a abuzurilor din 2015”, a mai precizat Băsescu.

GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii Secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o ”o anomalie” a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.