Explozivi găsiţi într-o ascunzătoare la Bruxelles, sâmbătă, ziua startului Turnului Franţei, aparţineau unui fost militar rus ”cu tendinţe paranoide”, decedat în 2011, a anunţat joi parchetul capitalei belgiene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti explozivi ”de tip artizanal” şi câteva zeci de detonatoare şi fitile au fost descoperiţi sâmbătă seara, de către un muncitor, într-o pungă plasată într-o ”ascunzătoare, într-o scară, într-o locuinţă” de la Anderlecht, una dintre comunele capitalei.

În pungă se mai aflau cuţite şi arme de tip ”box” americane.

”Ascunzătoarea a fost găsită în prima treaptă a scării care ducea pe palierul unde se afla apartamentul” acestui fost militar, G. A., născut în 1965 şi decdat în 2011, a precizat parchetul.

Potrivit proprietarului locuinţei, audiat de către anchetatori, acest bărbat ”era cunoscut ca deţinând cuţite în anii 2000”. El se afla ”într-o stare psihologică instabilă, cu tendinţe paranoide”.

Amprente digitale ale fostului militar au fost găsite, de altfel, pe o bucată de scotch folosit la etuiul unuia dintre cuţitele găsite.

”Acest dosar nu are, aşadar, vreo legătură cu evenimentele festive care s-au desfăşurat în weekend la Bruxelles”, unde s-a organizat startul Turnului Franţei, subliniază parchetul.

Nicio legătură nu există nici cu ”dosarele teroriste din Belgia din ultimii ani”.

Belgia a fost însângerată în mai multe rânduri de atentate teroriste, mai ales la 22 martie 2016, când capitala a fost teatrul unui dublu atentat sinucigaş, revendicat de organizaţia Statul Islamic (SI), soldat cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi.

Tot în Belgia s-au înregistrat, în ultimii trei ani, o serie de agresiuni care au vizat militari sau poliţişti, unele revendicate de SI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.