Preşedintele american Donald Trump a obţinut miercuri o victorie crucială într-un proces susţinut de democraţi în care era acuzat de încălcarea prevederilor anti-corupţie din Constituţie, prin afacerile hotelului său din Washington, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O Curte de apel din Richmond a luat un set de decizii care cer unui judecător de la o instanţă inferioară să respingă un proces intentat în iunie 2017 împotriva preşedintelui republican de către procurorii generali democraţi din Maryland şi Districtul Columbia.

Comisia formată din trei judecători a arătat că procurorii generali nu au prezentat un caz suficient de puternic.

Interesul procurorilor generali din Maryland şi Districtul Columbia ”de a aplica clauzele din Constituţie privind corupţia ese atât de atenuat şi de absyract încât instrumentarea cazului de către aceştia ridică întrebarea dacă acţiunea lor împotriva preşedintelui reprezintă o utilizare corectă a instanţelor, care au fost create pentru a rezolva cazuri şi controverse reale”.

Decizia blochează zeci de citaţii emise către companiile şi agenţiile guvernamentale pentru documente oficiale legate de hotel.

”Cele două decizii de astăzi ale Curţii de apel sunt o victorie completă. Acest ultim efort de hărţuire a preşedintelui a fost respins”, a declarat Jay Sekulow, un avocat al preşedintelui Trump.

Trump a scris pe Twitter: ”Tocmai am aflat că am câştigat o mare parte din vânătoarea de vrăjitoare declanşată de statul profund şi de democraţi”. Trump a mai calificat procesul ca fiind ”ridicol”, adăugând că pierde ”o avere” fiind preşedinte.

Procurorii generali din Districtul Columbia şi Maryland au criticat decizia.

“Ideea că Districtul Columbia şi Maryland nu au fost afectate de încălcarea Constituţiei de către preşedinte este o eroare clară”, au afirmat procurorul general din Maryland, Brian Frosh, şi procurorul general din Districtul Columbia, Karl Racine, într-un comunicat comun. Aceştia au mai afirmat că vor continua să urmărească toate opţiunile legale pentru a-l trage la răspundere pe preşedinte.

Trump a deschis Trump International Hotel, aflat la câteva străzi distanţă de Casa Albă, la scurt timp după ce a fost ales preşedinte, în noiembrie 2016. Spre deosebire de preşedinţii anteriori, Trump a păstrat dreptul de proprietate asupra numeroaselor sale interese de afaceri, inclusiv asupra hotelului.

După alegerea lui Trump, hotelul a devenit locul preferat de cazare şi de organizare de evenimente pentru unii oficiali străini şi de stat aflaţi în vizită în capitala americană.

Procesul acuză că, deoarece nu a renunţat la hotel, Trump a devenit vulnerabil la plăţi din partea guvernelor străine, încălcând Constituţia.

Cei trei judecători care au judecat apelul au fost numiţi de preşedinţi republicani.

Trump mai are un proces, cu acuzaţii similare, făcute de un grup de peste 200 de parlamentari democraţi. Un judecător din Washington a luat o decizie preliminară împotriva lui Trump, care a cerut luni, la o curte de apel, oprirea cazului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.