Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este aşteptată să se pronunţe, joi, cu privire la suspendarea din funcţie a procuroarei care a preluat brutal fetiţa de 8 ani de la asistentul maternal din Baia de Aramă. Mandatul de percheziţie era pentru obţinerea de probe şi înscrisuri, nu pentru preluarea copilului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a avut pe ordinea de zi, în şedinţa de miercuri, cazul Mariei Antoaneta Piţurcă, procuror-şef Secţie de urmărire penală din cadrul Parchetului Curţii de Apel Craiova, pentru care Inspecţia Judiciară a propus suspendarea din funcţie.

Maria Antoaneta Piţurcă s-a prezentat la audieri, iar membrii Secţiei pentru procurori în materie disciplinară au amânat pentru joi pronunţarea unei soluţii.

Inspecţia Judiciară a anunţat în 2 iulie că Maria Piţurcă este cercetată disciplinar. Tot atunci, Direcţia de inspecţie pentru procurori a înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului, până la finalizarea procedurii disciplinare.

Inspecţia Judiciară - Direcţia de inspecţie pentru procurori a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Maria Antoaneta Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova sub aspectul abaterilor disciplinare prev. de art.99 lit. a) şi t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările ulterioare, reţinându-se că există indicii cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare constând în "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu" şi respectiv "exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni". 

În 21 iunie, fetiţa de opt ani a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”Mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi încearcă să o ducă la maşină, pentru a fi preluată de părinţii adoptivi.

Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Mandatul de percheziţie la locuinţa asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina viza strângerea de probe privind mai multe infracţiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, înşelăciune, nu preluarea fetiţei.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.