Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face, miercuri, noi precizări despre întâlnirea dintre Teodor Meleşcanu şi omologul său ungar, afirmând că întrevederea a avut loc la solicitarea expresă a părţii române ”pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare”. MAE transmite că Péter Szijjártó a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE a transmis, miercuri, noi precizări despre întâlnirea avută de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, cu omologul său ungar, Péter Szijjártó.

”Întrevederea a avut loc la solicitarea expresă părţii române, în condiţiile menţinerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive şi pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare. În timpul întrevederii, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie. Ministrul Teodor Meleşcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcţional şi care respectă valorile europene şi, implicit, principiul separaţiei puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenţie a Guvernului în Justiţie”, a transmis MAE.

Sursa citată a precizat că ministrul român a solicitat încă o dată omologului său ca oficialii unguri să evite pe viitor orice provocări la adresa României.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut, marţi, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, în marja reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din statele participante OSCE care a avut loc la Štrbské Pleso, în Slovacia.

„Cu ocazia acestei întrevederi, ministrul Teodor Meleşcanu i-a transmis omologului său ungar un apel la moderaţie şi reţinere în declaraţiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declaraţii au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat faptul că numai comunicarea bilaterală deschisă şi pragmatică, în consonanţă cu valorile europene şi euroatlantice şi cu Parteneriatul Strategic dintre România si Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situaţiilor de orice natură”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.