Turcia a respins miercuri un nou avertisment al Statelor Unite cu privire la achiziţionarea de către Ankara a unor rachete ruse, îndemnând Washingtonul să nu ia măsuri susceptibile ”să dăuneze relaţiilor bilaterale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Invităm partea americană să nu ia măsuri dăunătoare, care să arunce la gunoi diplomaţia şi dialogul şi care să ne afecteze relaţiile”, îndeamnă  într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

Ankara face această declaraţie la o zi după un nou avertisment american, dintr-o serie, pe tema achiziţionării de către Turcia a sistemului rus antirachetă de tip S-400, a cărui livrare urmează să aibă loc, potrivit unor oficiali turci, săptămâna aceasta.

”Turcia se va expune unor consecinţe reale şi nefaste dacă acceptă (sistemele de tip) S-400”, a ameninţat marţio purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus.

Statele Unite se opun puternic achiziţionării sistemului rus de apărare antiaeriană de tip S-400 de către Turcia, apreciind că sistemele ruse nu sunt copatibile cu dispozitivele NATO, din care Turcia face parte.

Washingtonul consideră totodată că există un risc ca operatori ruşi ce urmează să formeze militari turci în vederea operării S-400 pot să pătrundă secretele tehnologice ale noului avion american invizibil pe radar de tip F-35, cu care Turcia vrea, de asemnea, să se doteze.

Washingtonul i-a dat Ankarei un ultimatum, la începutul lui iunie, ca până la 31 iulie să aleagă între sistemul rus de apărare antiaeriană şi avonulde tip F-35.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declara, la sfârşitul lui iunie, că, după ce s-a întâlnit cu omologul său american Donald Trump, nu se teme că Turcia se expune unor sancţiuni prin achiziţionarea sistemului S-400.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.