Sancţiunile americane subminează eforturile Iranului în lupta sa împotriva terorismului şi crimei organizate, a denunţat la Consiliul de Securitate al ONU ambasadorul iranian Majid Takht Ravanchi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem hotărâţi să ne continuăm eforturile în lupta împotriva teroriştilor şi traficanţilor de droguri”, a subliniat ambasadorul iranian la ONU în cadrul unei dezbateri pe tema ameninţărilor la adresa păcii internaţiionale şi legăturilor între terorism şi crima organizară.

În acest sens, însă, ”comunitatea internaţională trebuie să ajute Iranul, bineînţeles fără vreo condiţie prealabilă, discriminare sau politizare”. ”Sanţiunile unilaterale au consecinţe nefaste asupra eforturilor noastre de în lupta împotriva terorismului şi crimei organiate”, a subliniat diplomatul.

”Ţările care impun asemenea sancţiuni ilegale este necesar să ştie că politica lor va slăbi serios eficienţa eforturilor în lupta împtriva drogurilor”, a insistat Majid Takht Ravanchi.

Iranul tocmai şi-a încălcat unele dintre angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, riscând să i se impună din nou sancţiuni internaţionale.

Statele Unite, care s-au retras unilateral din acest acord nuclear în mai 2018, îşi multiplică măsurile economice coercitive impuse Teheranului.

”Noi suntem conştienţi de ameninţarea gravă pe care o reprezintă grupările teroriste în regiunea noastră”, a mai declarat Majid Takht Ravanchi, subliniind că dacă ţara ajută Irakul şii Siria oface ”la cererea lor, în lupta împotriva celor mai periculoase grupări teroriste”.

Occidentul acuză cu regularitate Iranul de destabilizarea Orientului Mijlociu, prin susţinerea unor grupări armate, precum în Liban, sau a unor rebeli, ca huthi în Yemen.

TRUMP: ”IRANUL AR TREBUI SĂ FIE FOARTE ATENT”

Pe de altăparte, preşedintele american Donald Trump a avertizat din nou Iranul, marţi, şi a sfătuir Teheranul să fie ”foarte atent”, însă fără să fie mai explicit.

”Iranul face multe lucruri rele în acest moment. Ei ar face mai bine să fie foarte atenţi”, a avertizat Trump, întrebat despre nerespectarea de cătreIran a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena, din care Statele Unite s-au retars.

Într-o atmosferă de tensiunii exacerbate, Iranul a anunţat luni că produce uraniu îmbogăţit la un nivel de cel puţin 4,5%, peste limita autorizată de acord.

Washingtonul continuă o strategie de ”presiune maximă” asupra Teheranului, consolidând sancţiuni economice dure.

Statele Unite au sancţionat marţi doi deputaţi din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah, prea apropiată de Iran nîn Opinia Washingtonului.

AVIOANE DE LUPTĂ ISRAELIENE POT ATINGE IRANUL, AMEINŢĂ NETANYAHU

Pe de altă parte, premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a avertizat marţi Teheranul cu privire la puterea avioanelor israeliene de luptă de tip F-35, care ”pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran”.

În cadrul unei vizite la baza aeriană Nevatim (sud), Benjamin Netanyahu a inspectat avioane de tip F-35 achiziţionate de către armata israeliană în 2016.

”Iranul ameninţă să ne distrugă. El are interesul să-şi amintească faptul că aceste avioane pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran şi, bienînţeles, în Siria”, a ameninţat Netanyahu.

Aviaţia israeliană este acuzată că a vizat în ultimii ani zeci de ţinte pe teritriul vecinului său sirian, poziţiii ale armatei lui Bashar al-Assad, convoaie de armament destinate Hezbollah, iar mai recent instalaţii şii echipaente israeliene.

Iranul, inamicul jurat al Israelului, susţine mişcarea şiită Hezbollah şi este prezent miitar în Siria. Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care guverneazăîn Fâşia Gaza, situată în sud-vestul Israleului, este de asemenea asuţsinută de Teheran.

În iunie, Netanyahu şi-a avertizat inamicii să nu ”testeze” răbdarea ţării sale. ”Le transmit inamicilor noştri că armata israeliană are o mare putere de distrugere”, avertiza el.

Duminică, el a catalogat drept o evoluţie ”foarte periculoasă” anunţul Iranului cu privire la îmbogăţirea uraniului la un nivel interzid de Acordul de la Viena.

Israelul a anunţat în mai 2018 că şi-a angajat pentru prima oară avioanele de tip F-35 în operaţiuni de luptă, devenind astfel rima ţară care a suspus la provba focului aceste avioane de vânătoare invizibile pe radar.

”Adir”-urile, numele avioanelor de tip F-35 în ebraică, ”sunt operaţionale şi iau parte la misiuni de luptă”, avertiza comandantul Forţelor aeriene israeliene, generalul Amikam Norkin.

EUROPENII ÎNDEAMNĂ IRANUL SĂ RENUNŢE LA ÎNCĂLCAREA ACORDULUI DE LA VIENA

Pe de altă parte, ţările europene semnatare ale Acordului de la Viena au îndemnat marţi Teheranul să renunţe la activităţile sale de îmbogăţire a uraniului la un nivel care-i încalcă angajamentele, au anunţat aceste ţări într-un comunicat comun.

”Iranul a declarat că vrea să rămână în cadrul JCPoA (acronimul englez al acordului nuclear). El trebuie, ca atare, să revină asupra acestor activităţi şi să se conformeze din nou, deplin şi făr întârziere JCPoA”, au avertizat Franţa, Germania şi regatul Unit într-un comunicat comun, cosemnat de către şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

”Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a conformat că Iranul a început să îmbogăţească uraniu peste limita aurtorizată de JCPoA”, au subliniat ele, exprimându-şi ”îngrijorarea profundă”.

”Îndemnăm toate părţile să acţioneze în mod responsabil în vedera contribuirii la o dezescaladare a tensiunilor actuale legate de activităţile nucleare ale Iranului”, insistă Parisul, Berlinul şi Londra.

”Ceea ce au făcut este reversibil”, a dat asigurări luni AFP o sursă europeană apropiată negocierilor. ”Însă dacă depăşesc (nivelul de) 5% în îmbogăţirea uraniului, atunci acest lucru va deveni o problemă”, a adăugat această sursă.

O reuniune a celorlalţi cinci semnatari ai Acordului de la Viena - China, Franţa, Germania, Marea britanie şi Rusia - este prevăzută, la nivel ministerial, cu omologul lor iranian, la o dată care nu a fost stabilită încă.

Principiul acestei reuniuni a fost convenit în cadrul unei reuniuni a directorilor pilitici la Viena, la 28 iunie, a subliniat această sursă.

Însă această reuniune ar urma să nu aibă loc înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai statelor membre UE, prevăzută la 15 iulie, la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.