Nouăsprezece proiecte de asistenţă socială derulate de ONG-uri au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă de la Primăria Capitalei. Astfel, peste 2.800 de persoane vor beneficia de servicii ale centrelor de zi şi de urgenţă, de îngrijire, educaţie şi consiliere: victime ale violenţei în familie, consumatori de droguri, copii şi părinţi aflaţi în dificultate, persoane vârstnice sau persoane care au fost închise. Proiectele au o valoare totală de 4,9 milioane lei, din care valoarea eligibilă totală se ridică la 4,07 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a finalizat etapa de selecţie a proiectelor derulate de ONG-uri care activează în domeniul serviciilor sociale ce vor primi finanţare nerambursabilă din bugetul alocat în acest an pentru activităţi nonprofit de interes local, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Primăria Capitalei.

Procedura de accesare a fondurilor, lansată în mai, a fost organizată conform prevederilor Legii nr. 350/2005.

"19 proiecte derulate de ONG-uri au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă de la bugetul Primariei Capitalei, prin bugetul DGASMB, pentru activităţi de asistenţă socială acordată unui număr total de peste 2.800 de beneficiari. Sunt activităţi din domenii diferite, pentru că este vorba de diverse grupuri vulnerabile: victime ale violenţei în familie, consumatori de droguri, copii şi părinţi aflaţi în dificultate, persoane vârstnice sau persoane care au fost închise. Toate aceste categorii au nevoie de o formă sau alta de asistenţă, de la asigurarea unui adăpost temporar până la servicii de îngrijire, educaţie formală şi nonformală, consiliere", a declarat Gabriela Firea, primarul general.

Proiectele au fost selectate în perioada 19-25 iunie, în urma etapei de evaluare a celor 30 de cereri de finanţare depuse în intervalul 17 mai - 18 iunie.

Cele 19 cereri de finanţare au fost declarate eligibile ca urmare a faptului că au îndeplinit toate condiţiile de conformitate administrativă, eligibilitate şi s-au încadrat în bugetul maxim acordat pentru cele trei tipuri de proiecte sociale. Dintre acestea, 14 sunt proiecte de tip I, 2 de tip II şi 3 din cea de-a treia categorie. Proiectele selectate au o valoare totală de 4.920.898 de lei, din care valoarea eligibilă totală se ridică la 4.070.613 lei.

Proiectele de tip I propun măsuri de dezvoltare şi diversificare a serviciilor sociale adresate grupurilor vulnerabile, dezavantajate social. Valoarea totală alocată a fost în cuantum de 4.800.000 de lei, respectiv 480.000 lei/proiect.

Proiectele de tip II propun efectuarea de studii de specialitate, cercetări şi prognoze, necesare pentru îmbunătăţirea activităţii în domeniul asistenţei sociale, la nivelul municipiului Bucureşti. Valoarea totală alocată a fost de 600.000 lei, respectiv 200.000 lei/proiect.

Proiectele de tip III urmăresc implemetarea unor măsuri privind asigurarea accesului şi participării persoanelor din grupurile vulnerabile la programe şi contexte de educaţie formală şi nonformală, activităţi culturale, sportive, timp liber şi recreative, adecvate intereselor şi cerinţelor specifice, organizarea unor campanii sociale de comunicare.

Prin proiectele finanţate de Primăria Capitalei în cadrul acestui apel de proiecte, ONG-urile acordă diverse forme de sprijin unui număr de peste 2.800 de potenţiali beneficiari. Astfel, pentru victimele violenţei în familie se vor finanţa serviciile sociale acordate într-un centru de zi pentru 50 de beneficiare şi în două centre de primire în regim de urgenţă pentru 65 de persoane, se vor acorda servicii integrate de asistenţă pentru 300 de consumatori de droguri. 

Totodată, pentru 80 de persoane care au executat o pedeapsă privativă de libertate se vor acorda servicii specializate în vederea facilitării procesului de reintegrare socială şi vor beneficia de sprijinul specialiştilor, în centre de zi, 143 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale şi 20 de adulţi cu alte dizabilităţi.

Copiii aflaţi în dificultate, inclusiv cu dizabilităţi, vor accesa serviciile centrelor de zi şi ale centrelor rezidenţiale. Astfel 25 de copii cu tulburări de spectru autist vor beneficia de intervenţii specializate, 1.500 de copii cu afecţiuni neurologice, împreună cu familiile acestora, vor fi informaţi şi consiliaţi, iar pentru 60 de copii instituţionalizaţi se vor acorda servicii de asistenţă şi îngrijire alternativă.

De asemenea, pentru 100 de persoane vârstnice se vor finanţa serviciile de îngrijire la domiciliu, vor beneficia de consiliere socială şi sesiuni de educaţie sanitară 400 de persoane adulte fără adăpost şi se vor acorda servicii specializate de prevenire a separării copilului de părinţi, într-un centru maternal, pentru 30 de mame însoţite de minori, în timp ce pentru 40 de părinţi cu probleme psiho-medicale cum ar fi dependenţa de alcool, abuzul de droguri, boli incurabile, se vor acorda servicii specializate în vederea menţinerii şi întăririi legăturilor familiale, sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităţilor parentale.

Următoarea etapă în cadrul procedurii de asigurare a finanţării nerambursabile pentru aceste proiecte este elaborarea unui proiect de hotărâre, pentru a fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.