Sesizarea depusă de PNL şi USR la CCR cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice va fi luată în discuţie în 18 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Constituţională a stabit termen în 18 septembrie pentru sesizarea referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. 

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de Apărare, a anunţat, luni, că PNL şi USR au depus o sesizare la Curtea Constituţională a României în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, semnată de Carmen Dan şi Florin Iordache. Raeţchi susţine că documentul are prevederi ”neclare şi cu evident potenţial abuziv”.

“Partidul National Liberal si USR au depus astăzi sesizarea de neconstituţionalitate referitoarea la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice (PLx nr. 254/2019) cu scopul de a bloca la CCR aplicarea unor prevederi neclare şi cu evident potenţial abuziv din cadrul acesteia.  Legea despre care vorbim, semnată de Carmen Dan şi Florin Iordache, a fost respinsă şi în trecut de CCR, ea fiind practic redepusă şi împinsă prin Parlament de majoritatea PSD inclusiv prin abuzuri dovedite în consemnarea voturilor Opoziţiei în comisii”, declara Ovidiu Raeţchi.

El consideră că motivul pentru Carmen Dan doreşte să îşi impună acest proiect este să scape de remaniere şi să acopere prin articole de lege ilegalităţile comise de jandarmi la protestele din 10 august.

“Motivul pentru care ministrul Carmen Dan a ţinut cu orice preţ să impună acest proiect, în speranţa de a scăpa de remaniere, este încercarea de a acoperi prin noi articole de lege ilegalităţile comise de jandarmii din subordinea sa la represiunea din 10 august, când protestatari paşnici au fost loviţi în cap cu instrumente ilegale, deşi nu prezentau niciun pericol pentru forţele de ordine. În ciuda dovezilor evidente în acest sens, Carmen Dan nu a stabilit sancţiuni pentru cei vinovaţi şi a prezentat doar câteva cuvinte irelevante dintr-un raport pe care ulterior l-a secretizat, refuzând să îl prezinte procurorilor şi opiniei publice”, explica deputatul liberal.

Raeţchi spunea că prin acest proiect de lege folosirea violenţei în raport cu cetăţeanul devine mai arbitrară şi mai uşor de justificat.

“Iată de ce ministrul Dan încearcă, prin noile prevederi legale, să facă mult mai uşoare şi mai neclar definite motivele pentru care un cetăţean poate fi condus la secţie. De asemenea, folosirea violenţei în raport cu cetăţeanul devine mai arbitrară şi mai uşor de justificat, fiind dificil să mai fie tras la răspundere un reprezentat al forţelor de ordine care foloseşte forţa în mod disproporţionat. Practic, prin acest proiect de lege Carmen Dan a încercat să ascundă măsuri abuzive şi neconstituţionale printr-o serie de articole necesare în vederea clarificării atribuţiilor oamenilor legii”, preciza Ovidiu Raeţchi.

Deputatul liberal consideră că ministrul Carmen Dan nu are autoritatea morală de a gira prin lege restrângerea drepturilor cetăţeneşti.

“În mod evident, ministrul Carmen Dan – artizanul reprimării violente din 10 august – nu are autoritatea morală pentru a gira prin lege restrângerea drepturilor cetăţeneşti şi creşterea atribuţiilor oamenilor din subordinea sa inclusiv în zona prevenirii terorismului – element care se poate transforma într-un instrument foarte periculos de supraveghere în mâinile PSD”, mai declara Ovidiu Raeţchi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.