Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că a semnat un acord de colaborare cu Banca Europeană de Investiţii pentru asigurarea asistenţei tehnice necesare la construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. "(...) vom beneficia de sfaturile experţilor BEI în faza de proiectare, supraveghere şi construcţie a celor trei spitale", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi Andrew McDowell, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, au semnat, luni, la sediul Guvernului,  Acordul de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), se arată într-un comunicat de presă transmis de MS.

Acesta stabileşte termenii în care Banca Europeană de Investiţii va acorda sprijin pentru implementarea proiectelor de care beneficiază MS în cadrul Fondului European Structural de Investiţii: Programului Operaţional Regional („POR”) şi Programului Operaţional pentru Asistenţă Tehnică („POAT”), aşa cum este prevăzut în Memorandumul de Înţelegere semnat de Banca Europeană de Investiţii şi Guvernul României.

"Astăzi facem un alt pas important pentru construirea celor trei spitale regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. În cadrul acestui Acord de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), vom beneficia de sfaturile experţilor BEI în faza de proiectare, supraveghere şi construcţie a celor trei spitale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat.

În acordului, Banca Europeană de Investiţii va oferii servicii de asistenţă tehnică pentru MS, pentru întărirea capacităţii de management necesară în implementarea celor trei proiecte pentru spitalele regionale de urgenţă, cofinanţate de fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operaţional Regional.

Ministerul Sănătăţii a semnat, în 4 iunie 2019, cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanţare prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020, proiectul "Întărirea capacităţii Ministerului Sănătăţii de a pregăti şi implementa proiectele SRU Craiova, Iaşi, Cluj în valoare de 78 milioane lei”, valoare din care se va finanţa Acordul de Servicii de Asistenţă Tehnică (PASSA).

Prin Acordul de Servicii de Asistenţă Tehnică (PASSA), echipa PASSA va oferi servicii de asistenţă şi va acţiona în calitate de consultant independent pentru Ministerul Sănătăţii.

"Prin urmare, rolul echipei PASSA va fi acela de consiliere şi completare, dar nu va înlocui, transfera sau îndeplini rolurile şi responsabilităţile omologilor relevanţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, ori al asistenţei tehnice existente pentru Ministerul Sănătăţii. Se va oferi sprijin în orice stadiu pe parcursul etapei de implementare a proiectului, începând cu elaborarea ofertelor pentru documentaţia de atribuire a proiectului până la darea în exploatare finală şi exploatarea facilităţilor. Echipa care va asigura asistenţă permanentă va juca un rol de sprijin, însă nu predominant în luarea deciziilor cu privire la aceste activităţi. Performanţa finală în implementarea proiectului va rămâne responsabilitatea Ministerului Sănătăţii, conform rolurilor şi răspunderilor sale specifice", se mai arată în comunicatul MS.

Acordul are o valoare totală de 12.899.600 de euro, din care valoarea serviciilor de asistenţă permanentă este de 3.478.800 de euro şi valoarea serviciilor pe bază de solicitare este de 9.420.800 de euro, şi se va derula până în 31 decembrie 2023.

"Astăzi, prin semnarea acestui contract, demonstrăm faptul că înaintăm cu paşi siguri, iar nivelul la care am ajuns dovedeşte că respectăm o foaie de parcurs la care ne-am angajat prin programul de guvernare privind construcţia de spitale regionale în România", a mai declarat Sorina Pintea.

Cel mai avansat proiect este cel al Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate şi aprobaţi indicatorii tehnico-economici. Cererea de finanţare a realizării SRU Iaşi este în curs de pregătire, iar în luna septembrie urmează să fie depusă la  Comisia Europeană.

Consultantul BEI a pregatit documentaţia de atribuire pentru activitatea de proiectare a SRU Iaşi, care urmează să fie lansată în perioada următoare.

"Pentru urgentarea activitaţilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru proiectarea SRU Iaşi, am apelat la lansarea procedurii cu clauză suspensivă. Acest lucru ne va permite să demarăm achiziţia înainte de a obţine aprobarea Comisiei Europene pentru cererea de finanţare. Câştigăm astfel timp preţios să oferim o garanţie Comisiei Europene privind angajamentul României pentru construcţia acestor spitale”, a adaugat Pintea.

Pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca, a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut acordul de mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobaţi la sfârşitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanţare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că, pentru SRU Craiova, cererea de finanţare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.