Donald Trump îndeamnă la ”prudenţă” Iranul, care a confirmat faptul că începe să îmbogăţească de duminică uraniu la un nivel interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iranul ar trebui să fie prudent, pentru că îmbogăţeşte (uraniu) cu un motiv şi n-am să vă spun eu care e acest motiv. Dar nu e bun”, a declarat duminică preşedintele american în faţa presei la Morristown, în statul New Jersey (nord-est).

Şeful diplomaţiei americane Mike Pence a promis anterior Iranului ”şi mai multă izolare şi sancţiuni”, după ce Teheranul a confirmat că Republica islamică începe să îmbogăţească uraniu la un nivel interzis, încălcând Acordul de la Viena, din care Statele Unite s-au retras.

Acesta a fost prima reacţie americană faţă de anunţul iranian de duminică.

”Ultima evoluţie a programului nuclear iranian va conduce la şi mai multă izolare şi sancţiuni. Naţiunile ar trebui să revină la fost politică ce interzicea îmbogăţirea (uraniului) în programul nuclear iranian. Regimul iranian, echipat cu arme nucleare ar constitui o ameninţare şi mai mare la adresa lumii”, a scris pe Twitter secretarul de Stat american.

LONDRA ÎNDEAMNĂ IRANUL SĂ ÎNCETEZE ÎMBOGĂŢIREA URANULUI

Guvernul britanic a îndemnat Teheranul ”să-şi oprească imediat orice activitate contrară obligaţiilor” în cadrul acordului cu privire la programul său nuclear.

”Iranul a încălcat prevederile JCPoA (numele oficial al acordului). În timp ce Regatul Unit rămâne deplin ataşat acordului, Iranul trebuie să oprească imediat şi să-şi anuleze toate activităţile contrare obligaţiilor sale”, a îndemnat duminică, într-un comunicat, Ministerul britanic de Externe.

”Suntem pe cale să ne coordonăm cu ceilalţi (semnatari ai) JCPoA pe teme viitoarelor etape, confirm pevederilor acordului”, a precizat ministerul.

”EVOLUŢIE FOARTE ÎNGRIJORĂTOARE”

Premierul istaelian Benjamin Netanyahu a catalogat dept o ”evoluţie foarte îngrijorătoare” anunţul Iranului cu privire la începerea duminică a îmbogăţirii uraniului la nivel interzis prin Acordul de la Viena.

Netanyahu a îndemnat din nou puterile europene, în deschiderea unei şedinţe a Consiliului israelian de Miniştri, să impună ”sancţiuni dure” Iranului, oaia neagră a Israelului, în urma acestei măsuri pe care Teheranul o prezintă drept un răspuns la sancţiunile americane restabilite de către Statele Unite ale lui Trimp.

Anunţul Iranului constituie o ”dezvoltare foarte periculoasă, iar eu îmi îndemn prietenii, liderii francez, german şi britanic să impună sancţiuni dure”, a declarat Netanyahu.

Contestată de comunitatea internaţională, această decizie vizează, potrivit Teheranului, doar să salveze acordul nuclear.

Republica islamică apreciază că este vorba despre un element de ripostă faţă de decizia lui Donald Trump, în mai 2018, de a ieşi unilateral din acest pact şi de a restabili sancţiuni Iranului, ridicate în virtutea acordului.

Israelul denunţă neîncetat acţiunile Iranului în regiune şi consideră drept ţinta desemnată a programului nuclear iranian. Teheranul dă asigurări că programul are o vocaţie pur civilă şi că nu vizează să se doteze cu arma atomică.

Netanyahu a subliniat tot duminică faptul că ţara sa este activă împotriva prezenţei iraniene în Siria.

”Noi acţionăm împotriva Iranului, vouă vă revine să faceţi ceea ce aveţi de făcut”, a spus el, adresându-se liderilor europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.