Germanul Manfred Weber, candidatul perdant la preşedinţia Comisiei Europene (CE), a atacat joi în mod deschis o ”axă Macron-Orban”, acuzată că a ”respins cu un dos de mână” rezultatele alegerilor europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manfred Weber, un membru al dreptei bavareze, se afla în capul listei conservatorilor europeni şi ar fi trebuit - dacă sistemul ”Spitzenkandidat” ar fi fost aplicat - să preia preşedinţia CE.

Însă el s-a lovit de un tir de baraj, mai ales din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron, dar şi a premierului ungar Viktor Orban, cu care Manfred Weber s-a atacat reciproc în campania electorală.

Până la urmă, compatrioata sa Ursula von der Leyen urmează să preia preşedinţia CE, în cazul în care Parlamentul European (PE) îi dă undă verde la 16 iulie.

”Pot să le spun alegătorilor mei că «au existat forţe puternice care nu au vrut să accepte rezultatul electoral»”, denunţă Manfred Weber într-un interviu publicat joi după-amiaza pe site-ul tablodului Bild.

”Au avut loc discuţii de culise şi şedinţe noaptea, în cursul cărora axa Macron-Orban s-a impus”, a denunţat el.

”Sunt foarte dezamăgit, este clar. Ca om politic, ştiu că alegerile pot fi câştigate sau pierdute. Dar ca Emmanuel Macron şi Viktor Orban să respingă aşa, cu un dos de mână, rezultatul elecroral, nu mă aşteptam”, denunţă Manfred Weber.

În opinia sa, ”Macron a spus «alegeţi Europa mea, nu pe cea a lui Orban». Iar brusc ei lucrează împreună şi prejudiciază Europa democratică”.

”Ne aflăm, acum, în faţa unui câmp în ruină”, apreciază eurodeputatul bavarez.

”Argumentul scos din joben potrivit căruia nu aş avea experienţă în executiv este absurdă: o treime dintre şefii de guverne europene de la ora actuală nu aveau anterior experienţă în Executiv”, subliniază el.

Iar ”preşedintele Macron însuşi avea doar puţină” atunci când a fost ales preşedinte, în mai 2017, subliniază Weber.

Despre Ursula von der Leyen, care a efectuat miercuri o primă vizită la Strasbourg, în estul Franţei, Weber a declarat că ”nominalizarea sa i-a surprins pe mulţi în Parlamentul European, iar prima sa prestaţie a fost primită bine”.

”Este o europeană, înteaga poveste a vieţii sale o arată, ea cunoaşte politica internaţională şieste o creştin-democrată convinsă. Ea are şanse bune să obţină o majoritate, însă este un drum plin de capcane”, avertizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.