Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, îi cere ministrului Valer-Daniel Breaz să demisioneze, pentru că, spune el într-un comunicat remis News.ro, „dă dovadă de o uriaşă incapacitate managerială” şi pentru că sfidează lucrările forului, neprezentându-se la audierile la care este invitat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Breaz a fost invitat să participe miercuri la audiere „pentru a discuta şi, eventual, a soluţiona împreună cu membrii comisiei şi cu managerii instituţiilor de cultură din subordinea Ministerului Culturii situaţia alarmantă cu care se confruntă principalele instituţii de cultură din România din cauza subfinanţării”.

A fost a doua oară consecutiv, în decurs de o săptămână, când el şi-a anulat participarea la lucrările Comisiei în ultimul moment, după ce iniţial invitaţia fusese acceptată.

La audierea de miercuri au participat Bálint Balogh, director economic la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Bâlici Ştefan, director general Institutul Naţional al Patrimoniului, Boureanu Alexandru, managerul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Ion Caramitru, director general Teatrul Naţional Bucureşti, Liviu Constantinescu, manager interimar al Muzeului National de Artă al României, Călin Dan, director general MNAC, Andrei Dimitriu, director general Filarmonica „George Enescu”, Tudor Cristian Dinu, jurist Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Viorica Dragnea, director economic Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, Attila Gáspárik, director general Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Cristian Hadji-Culea, director general Teatrul Naţional Iaşi, Bianca Ionescu-Ballo, manager Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, Virgil Niţulescu, manager Muzeul Naţional al Tăranului Român, Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager Muzeul Naţional de Istorie a României, Maria Patachi, director economic Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Paula Popoiu, manager Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Beatrice Rancea, manager - director general Opera Naţională Română Iaşi, Varvara Ştefănescu, manager al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti.

„Din discuţiile purtate cu managerii instituţiilor de cultură aflate în subordinea Ministerului Culturii s-au desprins probleme grave cum ar fi lupta asiduă pe care o duc pentru a ţine în funcţiune instituţiile culturale din România cu resurse minime, de cele mai multe ori banii provenind din fonduri proprii, bugetele pentru bunuri şi servicii au fost reduse cu 50% faţă de anul trecut, la capitolul investiţii banii nu există, clădiri destinate desfăşurării actului artistic care nu au autorizaţie ISU şi, din păcate, enumerarea nemulţumirilor poate continua la nesfârşit. Toate aceste tăieri bugetare din domeniul Culturii duc într-un singur sens - la falimentarea instituţiilor de cultură din România. În ciuda faptului că spectrul cultural ne defineşte identitatea ca popor, aspiraţiile, modul în care ne raportăm unii la alţii şi la lumea înconjurătoare, Cultura a ajuns preşul pe care îşi şterg picioarele contabilii PSD cu Teodorovici în frunte”, a mai transmis Ştirbu.

Singura concluzie desprinsă în urma discuţiilor, a scris Ştirbu, a fost aceea că „actualul Guvern, mai exact trioul distructiv Dăncilă-Breaz-Teodorivici nu asigură un buget decent acestui domeniu de activitate, iar domnul Breaz, în special, dă dovadă de o uriaşă incapacitate managerială”.

„Guvernului actual îşi sabotează propria ţară, deteriorează imaginea României peste hotare, îngropându-i definitiv propria identitate şi propriile valori culturale (...) Devii toxic ca ministru al Culturii atunci când nu mai poţi asigura dreptul la cultură cetăţenilor. Pe această cale, cer şi eu matematicianului de la Cultură, alături de managerii instituţiilor de cultură din România, încă o dată, demisia!”, a încheiat deputatul PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.